Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

"Γιοι και Κόρες" μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της χρονιάς και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Αυλαία.

‘Μπορείτε να θυμηθείτε την ιστορία που στιγμάτισε τη ζωή σας;’

Το ερώτημα τέθηκε από τους 5 νέους ηθοποιούς της παράστασης, σε 85 νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες δηλαδή, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλο, Πάτρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Δράμα, Αμοργό, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Χαλκιδική, Ιθάκη, Λευκωσία κ.λ.π.)

Οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές των ιστοριών, θυμήθηκαν πως υπήρξαν πρωταθλητές κολύμβησης, δήμαρχοι, χορευτές tango στην Κοζάνη του Μεσοπολέμου, διάσημοι ποδοσφαιριστές, δολοφόνοι, δίγαμοι, πλούσιοι έμποροι του Βελιγραδίου, πάμπτωχοι φοιτητές και εργάτες στη Γερμανία.

Προσπερνώντας το ξάφνιασμα των ειδικών περιπτώσεων, επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα και εκτείνονται από το 1920 έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η παράσταση δηλαδή, είναι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών της ζωής στην Ελλάδα, των τελευταίων 100 χρόνων, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με την επίσημα καταγεγραμμένη  Ιστορία της χώρας.

Η πρώτη μετανάστευση στην Αμερική, η επίθεση από την Ιταλία, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, η Χούντα, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, πέρα από κεφάλαια  της καταγεγραμμένης ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αποτέλεσαν γεγονότα που άλλαξαν τις ζωές των ανθρώπων, που όμως συνέχισαν να ζουν και να αναζητούν ό,τι αναζητούμε όλοι μας και σε κάθε εποχή. Την ευτυχία…


Η παράσταση πρωτοπαρουσιάσθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, ακολούθησε μια δεύτερη εκδοχή με 3 sold out παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, μια τρίτη τον χειμώνα 2012-2013 στο Bios και κατόπιν μια τέταρτη στο εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για την παράσταση έχουν γραφτεί μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Sold out! Ούτε ένα διαθέσιμο εισιτήριο για το  «Γιοι και κόρες» και για τις 3 παραστάσεις  του Φεστιβάλ Αθηνών!   (Έλενα Γαλανοπουλου, tospirto)

  • Τι κάνει τον κόσμο να συρρέει μαζικά σε μια παράσταση; Για το Γιοι και κόρες η απάντηση είναι εύκολη! Η καλύτερη ελληνική παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Ένα ουμανιστικό θέατρο στα μονοπάτια της Μνουσκίν με ελάχιστα σκηνικά μέσα και ηθοποιούς πολυεργαλεία.
(Ιωάννα Μπλάτσου,  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

  • Έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών η παράσταση έχει πολύ μέλλον μπροστά της!
(Αστερόπη Λαζαρίδου, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

  • Καλοφτιαγμένη και συγκινητική. Το ταξίδι άξιζε τον κόπο. (Μαίρη Αδαμοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ)

  • Ομολογώ πως δε μου συμβαίνει συχνά να βγαίνω από το θέατρο και να νιώθω ευτυχισμένος. Mια λυτρωτική παράσταση για την Ελλάδα που κουβαλάμε μέσα μας.  Tο πιο σπουδαίο και το πιο έντιμο ταξίδι στη συλλογική μνήμη μας. Mια παράσταση που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία όλης της Ελλάδας, όχι σαν Ιστορία του χθες αλλά σαν Ιστορία του σήμερα. Mια απάντηση χαστούκι σε όλους αυτούς που μας ξεγύμνωσαν για να μας κάνουν χυδαίους, μέσα σε μια απάνθρωπη καθημερινότητα χωρίς ελπίδα και ανθρωπιά. (Θωμάς Σίδερης,  artfix)

·         Εμπνευσμένη,  πρωτότυπη και εξόχως ιαματική. Δουλεμένη, σαφής και πολυεπίπεδη, η νέα δουλειά των Sforaris συνιστά άκοπα μια από τις καλύτερες, μέχρι τούδε, στιγμές του φετινού Φεστιβάλ.
(Τατιάνα Καποδίστρια, to spirto)

  • Μακράν η πιο βιωματική πρόταση του Φεστιβάλ Αθηνών.
(Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, in2life)

  • Ανθρωπιά, καθαρό βλέμμα, περισσή ευρηματικότητα και μια σπάνια σκηνική εντιμότητα. Aπό το στόμα τους έτρεξε με τον πιο γλυκό και συγκινησιακά φορτισμένο τρόπο, η ιστορία της Ελλάδας.  (Στέλλα Χαραμή, Ελεύθερος Τύπος)

  • Από το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών κρατάω μέσα μου τη λεπτότητα και το χιούμορ του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του Γιάννη Καλαβριανού, του Γίρζι Κίλιαν, του Βασίλη Παπαβασιλείου…
(Βένα Γεωργακοπούλου, protagon)


Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά/ Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας-Χριστίνα Μαξούρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού
Παίζουν: Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέφη Πουλοπούλου

Πληροφορίες παράστασηςΠρεμιέρα: 3 Απριλίου 2013
Χώρος: Θέατρο Αυλαία
Διάρκεια παραστάσεων: 3-14 Απριλίου 2013
Παραστάσεις: Τετάρτη - Κυριακή
Έναρξη: 21.00, Κυριακές στις 20:00
Τιμή Εισιτηρίου: 15 ευρώ, φοιτητικό – ανέργων: 12 ευρώ
Πληροφορίες: 2310237700


Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Εταιρίας Θεάτρου Sforaris και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την περίοδο 2011-2012


Εταιρεία Θεάτρου Sforaris
ιστορικό και παραγωγές
Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris, δημιουργήθηκε το 2006, από πέντε απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στον αρχικό πυρήνα έχουν προστεθεί νέοι συνεργάτες-ηθοποιοί, ένας μουσικός και δύο σκηνογράφοι.

Έχουν παρουσιάσει τις εξής παραγωγές:
Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας.
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας και Κομοτηνής, Θεσσαλικό Θέατρο, Τεχνόπολις Ηρακλείου, Bios.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2013 έχουν προγραμματισθεί παραστάσεις στο Ούντινε-Ιταλία, τον Άγιο Δομήνικο, το Μαϊάμι, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο προγραμματισμός της περιοδείας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες.
Μια πρώτη εκδοχή των Παραλογών, παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2009, σε μη θεατρικούς ανά την Ελλάδα χώρους, με ιδιαίτερο αισθητικό ή ιστορικό ενδιαφέρον (Στρατώνες Καποδίστρια στο Άργος, Ρώσικος Ναύσταθμος στον Πόρο, Ελαιουργείο Χαριλάου στην Ελευσίνα, Κύθηρα, Επιτάλιο Ηλείας).
Μια δεύτερη εκδοχή, παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2009 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Μια τρίτη στο Φεστιβάλ Αθηνών 2010, (Πειραιώς  260, Γκαράζ, Κτ. Δ).
Την περίοδο 2010-2011 παρουσιάσθηκε μια τέταρτη εκδοχή της παράστασης στο Bios και σε περιοδεία σε 22 πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το χειμώνα 2011-2012 παρουσιάσθηκε μια πέμπτη εκδοχή της παράστασης στο Θέατρο Πορεία.

Για τη συμμετοχή της στην παράσταση, η Χριστίνα Μαξούρη προτάθηκε 2 φορές για το ‘Βραβείο Μελίνας Μερκούρη’, καλύτερης νέας ηθοποιού.

Το Πάσχα
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
                                                                                                                
Οι Πρακτόρισσες
Θέατρο του Ήλιου, Πειραματική Σκηνή της Τέχνης-Θεσσαλονίκη, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης-Χανιά

Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος!
Θέατρο του Νέου Κόσμου

Σύνδεσμοι
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου