Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Μαθηματικά «μυαλά» από τη Ρωσία στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

Μαθητές, καθηγητές και διευθυντές του διακεκριμένου σχολείου Kolmogorov, παράρτημα του Πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρόσκληση των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, από τις 21 έως 30 Αυγούστου. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη θα έχουν την ευκαιρία, μαζί με μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη να παρακολουθήσουν στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων, μαθήματα στα οποία θα διδάξουν διακεκριμένοι μαθηματικοί και θα αφορούν τα ανώτερα μαθηματικά.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σχετικά με τις Θετικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Πληροφορική, την Ιστορία των Μαθηματικών και τη σχέση Μαθηματικών και Φιλοσοφίας, ενώ παράλληλα, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία, την παράδοσή και γενικότερα τον πολιτισμό της χώρας μας αφού θα συμμετέχουν σε ημερήσιες εκδρομές στη Βεργίνα, τη Χαλκιδική και την Πιερία.

Η κληρονομιά του Α. Kolmogorov (1903 - 1987), ιδρυτή του σχολείου και εμπνευστή της αξιωματικής θεμελίωσης των πιθανοτήτων είναι γνωστή, τόσο στην ελληνική μαθηματική κοινότητα όσο και στην παγκόσμια. Ο Α. Kolmogorov, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ασχολήθηκε με θέματα διδακτικής και εκπαίδευσης των μαθητών με ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά.

Το σχολείο Kolmogorov, επιλέγει τους μαθητές του μέσα από ένα τεράστιο σύνολο μαθητών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στηριζόμενο σε υψηλά ποιοτικά κριτήρια, στοιχείο που εξασφαλίζει σ’ αυτό σπουδαίες επιτυχίες και διακρίσεις σε παγκόσμιες Μαθηματικές Ολυμπιάδες (I.M.O.) και στους μαθητές του υποτροφίες για ερευνητικά προγράμματα σε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Η ανταπόκριση του ρωσικού σχολείου στην πρόσκληση των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη ήταν άμεση, λόγω της παγκόσμιας φήμης που έχουν αποκτήσει τα Εκπαιδευτήρια μέσα από διακρίσεις που απέσπασαν οι μαθητές τους στα Μαθηματικά, την Πληροφορική, την Βιολογία, τον Αθλητισμό κλπ.

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα ήταν αδύνατη δίχως την πολύτιμη αρωγή και συμπαράσταση των οικογενειών των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη οι οποίοι θα φιλοξενήσουν τους Ρώσους μαθητές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου