Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

"Εκπαιδευτικό Μουσείο", παρουσίαση συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη

Στις 17 Οκτωβρίου, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα μαζί με το Μουσείο Μπενάκη και το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνουν συνέδριο με τίτλο «Το Εκπαιδευτικό Μουσείο: Καινοτομίες και Τεχνολογίες που Μεταμορφώνουν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα των Μουσείων».

Στις 18 Οκτωβρίου το συνέδριο θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από συνεργασία του Γενικού Προξενείο των Η.Π.Α., του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και της Κίνησης 5 Μουσείων.

Το τρίτο ετήσιο συνέδριο πάνω σε θέματα μουσειακών πρακτικών απευθύνεται σε επιμελητές, διοικητικά στελέχη, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες, που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες εξελίξεις στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο πώς τα μουσεία χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το Facebook, Twitter, Pinterest, και Kickstarter για να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό, να ερμηνεύσουν τις συλλογές τους, ακόμη και για να χρηματοδοτήσουν εκθέσεις.

Η Jeri Robinson, Αντιπρόεδρος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Παιδικού Μουσείου της Βοστώνης, θα μιλήσει για το νέο ρόλο του μουσείου μέσα στην κοινωνία. Είναι η ιδρύτρια της Πολιτιστικής Σύμπραξης της Βοστώνης για την Προσχολική Αγωγή και συν-ιδρύτρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Νέοι Γονείς" και "Αντίστροφη Μέτρηση για το Νηπιαγωγείο". Η Wendy Woon, Υποδιευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, θα παρουσιάσει την επαφή του μουσείου με ένα παγκόσμιο κοινό στην ψηφιακή εποχή, με sold-out διαδικτυακά μαθήματα που κυμαίνονται από ψηφιακά εργαστήρια ζωγραφικής, μέχρι μαθήματα τέχνης για τους εκπαιδευτικούς από ολόκληρο τον κόσμο. Η κ. Woon ηγείται ενός από τα πιο καινοτόμα προγράμματα τέχνης στις Η.Π.Α., μετατρέποντας την ιστοσελίδα του μουσείου σε ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για περισσότερα από 30.000 άτομα ετησίως.

Η Ειρήνη Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Ψηφιακών Προγραμμάτων στο Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου, προγραμματίζει δραστηριότητες και δρώμενα, για επισκέπτες όλων των ηλικιών, από ηλεκτρονικά εργαστήρια και φιλικές προς την οικογένεια διαδραστικές δραστηριότητες έως 3D εκτυπώσεις και ψηφιακό σχέδιο. Είναι υπεύθυνη για προγράμματα όπως η Digital Design Weekend και τα μηνιαία Digital Futures.

Η κ. Παπαδημητρίου είναι επίσης επικεφαλής του New Media Arts Development στο Watermans. Τέλος, ο Dan Bird, Διευθυντής Εκθέσεων και του τμήματος Information Technology στο @Bristol, θα παρουσιάσει το έργο της δημιουργικής ομάδας του γύρω από το σχεδιασμό και τη ανάπτυξη εκπαιδευτικών διαδραστικών εκθεμάτων. Η πρωτοβουλία του ΄΄Explore More’’ έχει εφαρμοστεί σε διάφορα project έχοντας σημαντικά αποτελέσματα.

Το συνέδριο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου 2013, 10:00 - 17:30, στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 8:30 πμ.

Το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2013, 11:00 - 17:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 10:00 πμ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα είναι διαθέσιμο στο www.benaki.gr, www.britishcouncil.gr και στο www.mosaiko.gr από τις 10 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου