Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

«Το Κύμα» του ΚΘΒΕ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος την Παρασκευή 14/3

Με την παράσταση «Το Κύμα» του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, θα συμμετάσχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην εκδήλωση που διοργανώνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στις 14 Μαρτίου, 12 μ.μ.-15μ.μ., με θέμα «Ηθοποιοί, Θέατρο, Νομικοί και Business (Νομικές, Οικονομικές και Πολιτιστικές Πτυχές του θεάτρου), που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Την  επιστημονική επιμέλεια υπογράφει ο Καθηγητής Αθανάσιος Καΐσης.

Η παράσταση, που παρουσιάστηκε για δύο συναπτά έτη με μεγάλη επιτυχία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από το κοινό όσο και από τον Τύπο, θα παρουσιαστεί με τη μορφή δραματοποιημένου αναλογίου (διάρκεια 1:30΄)


Το Κύμα  βασίζεται σε ένα πραγματικό πείραμα που διεξήγε με τους δεκαπεντάχρονους μαθητές του ο συγγραφέας Ρον Τζόουνς, ως καθηγητής ιστορίας στο Λύκειο Κάμπερλι, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια το 1967. Ένα πείραμα που, διερευνώντας τον φασισμό, είχε ως στόχο να αποδείξει ότι οι άνθρωποι μετατρέπονται εύκολα σε όχλο που μπορεί να χειραγωγηθεί. Ένα παιχνίδι ρόλων, που γρήγορα έλαβε τεράστιες διαστάσεις ξεφεύγοντας από κάθε έλεγχο…


Το πείραμα του «Τρίτου κύματος» αποτέλεσε το θέμα της κινηματογραφικής ταινίας Το Κύμα (Die Welle), του ντοκιμαντέρ Lesson Plan, καθώς και του μυθιστορήματος του Τοντ Στράσερ, «Το Κύμα», το οποίο έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε 23 γλώσσες και έχει προταθεί ως κείμενο ανάγνωσης σε σχολεία της Γερμανίας και του Ισραήλ.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Μετάφραση: Ελπίδα Βιάννη
Σκηνικά: Κώστας Αρώνης
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Κίνηση: Κώστας Γεράρδος
Video: Γιάννης Πειραλής
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου


Ηθοποιοί:
Μαριάνα Αβραμάκη
Διαμαντής Αδαμαντίδης
Μαρία Καραμήτρη
Άγγελος Καρανικόλας
Δημήτρης Κοντός
Πάολα Μυλωνά
Γιάννης Τσιακμάκης

Η ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης «Ηθοποιοί, Θέατρο, Νομικοί και Business» θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας http://live.grnet.gr/ihu/auditorium1/


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

12:00-13:30 Θεατρική Παράσταση από το ΚΘΒΕ με τίτλο «Το Κύμα» του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.
13:30-14:30 Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις και να συνομιλήσουν με τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη της παράστασης, Γιάννη Ρήγα, καθώς και με την παραγωγό του θεάτρου, Χριστίνα Ζαχαροπούλου, για ειδικά ζητήματα του θεάτρου και της διαχείρισης των θεμάτων του πολιτισμού.
14:30-15:00 «Ζητήματα νομικής και οικονομικής/διαχειριστικής φύσεως που συναρτώνται με την υλοποίηση των θεατρικών και οπτικοαουστικών παραγωγών» - εισήγηση κ. Αρχοντούλας Παπαπαναγιώτου, δικηγόρου, με εξειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με την εισηγήτρια κ. Αρ. Παπαπαναγιώτου.

Θα χορηγηθούν  πιστοποιητικά παρακολούθησης, εφόσον ζητηθούν.
Παρέχεται δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο, από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο προς το  Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, μετ’ επιστροφής). Ώρα αναχώρησης λεωφορείου: 11.30
Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο λεωφορείο σας ενθαρρύνουμε  να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο συνέδριο κάνοντας κλικ εδώ και να δηλώσετε τη προτίμησή σας αναφορικά με τη μεταφορά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου