Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τα αποτελέσματα της πανεπιστημιακής μελέτης στη Βεργίνα

Η επιστημονική ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής την Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέλλα Δρούγου, σε συνεργασία με αρχαιολόγους και εθελοντές φοιτητές του τομέα  της Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, γνωστοποίησαν τα συμπεράσματα της μελέτης των ευρημάτων στη Βεργίνα


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα ευρήματα του αρχαιολογικού έργου της επιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, με επικεφαλής την Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στέλλα Δρούγου, δεν παρουσιάστηκαν στο «Αρχαιολογικό Συνέδριο για τις Ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη» καθώς, όπως υποστηρίζουν οι συντελεστές του έργου, «οι οικονομικές δυσκολίες των ημερών και οι διοικητικές ανακατατάξεις στο Α.Π.Θ. δεν επέτρεψαν πλήρεις ανασκαφικές εργασίες στους τομείς της ευθύνης μας στη Βεργίνα».


Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα με τους συνεργάτες - αρχαιολόγους, Χρυσάνθη, Καλλίνη και Απόστολο Θάνου καθώς και με εθελοντές φοιτητές του Τομέα Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., κατάφεραν να εργασθούν τόσο στο χώρο ευθύνης όσο και για τη μελέτη των παλαιοτέρων ευρημάτων. Συνοπτικά, κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα.

1. Αγρός Τσακιρίδη. Η ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα  επιβεβαιώνει εκ νέου το συμπέρασμα ότι τα οικοδομικά λείψανα στο ΝΑ τμήμα του αγρού ανήκουν στο γειτονικό Μητρώον των Αιγών (Βεργίνα), όπως δηλώνουν τα ευρήματα.

2. Με βάση τη μελέτη των πήλινων αγγείων (κυρίως ομφαλωτών πινακίων) του εναγισμού (θυσίας) στη νότια πλευρά του δρόμου του Μακεδονικού τάφου με την ιωνική πρόσοψη («πρώην Δημαρχείου και Πνευματικού Κέντρου Βεργίνας») προκύπτει η χρονολόγηση του ταφικού αυτού μνημείου στη τελευταία δεκαετία του 4ου αι. π. Χ.

3. Μεγάλες ομάδες σπασμένων και καμένων ελληνιστικών αγγείων σε αποθέτες κ.α., από την ίδια περιοχή του τάφου, που προαναφέρθηκε, προδίδουν μία έντονη δραστηριότητα κατά τον 2ο αι. π. Χ. στην περιοχή αυτή.

Η φετινή ανασκαφή της ομάδας αφιερώνεται στη μνήμη του φύλακα και αρχιεργάτη της ανασκαφής, Λάζαρου Χριστοδουλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου