Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ενθουσίασε «Το Κύμα» του ΚΘΒΕ

Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος


Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η παράσταση «Το Κύμα» του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, με την  οποία συμμετείχε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στις 14 Μαρτίου, με θέμα «Ηθοποιοί, Θέατρο, Νομικοί και Business (Νομικές, Οικονομικές και Πολιτιστικές Πτυχές του θεάτρου), με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Αθανάσιου Καΐση.



Η παράσταση, που ανέβηκε για δύο συναπτά έτη με μεγάλη επιτυχία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από το κοινό όσο και από τον Τύπο, παρουσιάστηκε με τη μορφή δραματοποιημένου αναλογίου στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, την Παρασκευή 14/03.

Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις και να συνομιλήσουν με τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη της παράστασης, Γιάννη Ρήγα, καθώς και με την παραγωγό του θεάτρου, Χριστίνα Ζαχαροπούλου, για ειδικά ζητήματα του θεάτρου και της διαχείρισης των θεμάτων του πολιτισμού.


Το Κύμα  βασίζεται σε ένα πραγματικό πείραμα που διεξήγε με τους δεκαπεντάχρονους μαθητές του ο συγγραφέας Ρον Τζόουνς, ως καθηγητής ιστορίας στο Λύκειο Κάμπερλι, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια το 1967. Ένα πείραμα που, διερευνώντας τον φασισμό, είχε ως στόχο να αποδείξει ότι οι άνθρωποι μετατρέπονται εύκολα σε όχλο που μπορεί να χειραγωγηθεί. Ένα παιχνίδι ρόλων, που γρήγορα έλαβε τεράστιες διαστάσεις ξεφεύγοντας από κάθε έλεγχο…
 Το πείραμα του «Τρίτου κύματος» αποτέλεσε το θέμα της κινηματογραφικής ταινίας Το Κύμα (Die Welle), του ντοκιμαντέρ Lesson Plan, καθώς και του μυθιστορήματος του Τοντ Στράσερ, «Το Κύμα», το οποίο έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε 23 γλώσσες και έχει προταθεί ως κείμενο ανάγνωσης σε σχολεία της Γερμανίας και του Ισραήλ.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Μετάφραση: Ελπίδα Βιάννη
Σκηνικά: Κώστας Αρώνης
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Κίνηση: Κώστας Γεράρδος
Video: Γιάννης Πειραλής
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

Ηθοποιοί:
Μαριάνα Αβραμάκη
Διαμαντής Αδαμαντίδης
Μαρία Καραμήτρη
Άγγελος Καρανικόλας
Δημήτρης Κοντός
Πάολα Μυλωνά
Γιάννης Τσιακμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου