Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

«Κοινωνικό Πανεπιστήμιο» για όλους δημιούργησε η ΜΚΟ «Ενεργοί Πολίτες»

Ομάδα εκπαιδευτικών από την Καβάλα συνέλαβαν και υλοποιούν την ιδέα με διαλέξεις και συνέδρια πάνω σε επίκαιρα και διαχρονικά θέματα


Η ανάγκη για δια βίου μάθηση και η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλλο και μορφωτικό επίπεδο, οδήγησε μια ομάδα εκπαιδευτικών από την Καβάλα να συστήσει αρχικά μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με τίτλο "Ενεργοί πολίτες" και μέσω αυτής να αναλάβουν την πρωτοβουλία για τη λειτουργία ενός "Κοινωνικού Πανεπιστημίου".

Σκοπός του φορέα, όπως τονίζουν οι ιδρυτές, είναι να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο - πέρα από ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική ενασχόληση - να διευρύνει τόσο τους ορίζοντες της σκέψης και της δράσης του όσο και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα, μέσα από μορφωτικά μαθήματα, προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης, ημερίδες, διαλέξεις και συνέδρια με επίκαιρα και διαχρονικά θέματα.

«Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από διακεκριμένους επιστήμονες και καθηγητές» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ταμίας του φορέα και διδάκτωρ ψυχολογίας Σοφία Χατζηνικολάου και προσθέτει: «θέλαμε να στηρίξουμε ψυχολογικά την επιθυμία των ανθρώπων είτε την ανάγκη για μάθηση. Εξ ου και τα αντικείμενά που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, η ψυχολογία και η κοινωνιολογία. Ο σύλλογος 'Ενεργοί Πολίτες' είναι μη κερδοσκοπικός. Το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για το βιογραφικό τους».

Για το πρόγραμμα αυτό εκδήλωσαν ενδιαφέρον πολίτες από δέκα πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα τη Δράμα, την Ξάνθη, τις Σέρρες, την Κομοτηνή, την Κοζάνη, τη Βέροια, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τα Μουδανιά Χαλκιδικής, το Κιλκίς και - φυσικά - την Καβάλα.

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όλους χωρίς να τίθενται κριτήρια μόρφωσης, επαγγελματικής ενασχόλησης ή οικονομικών κριτηρίων, υπογραμμίζει η κ. Χατζηνικολάου, προσθέτοντας ότι τα μαθήματα "μπορεί να τα παρακολουθήσει μια νοικοκυρά έως και ένας πανεπιστημιακός καθηγητής από 18 ετών και πάνω. Η μόνη προϋπόθεση είναι να εγγραφεί μέλος του συλλόγου 'Ενεργοί Πολίτες'. Η γλώσσα των μαθημάτων θα είναι κατανοητή για όλους, όπως και στις σημειώσεις που θα παραδίδουμε".

Τα μαθήματα πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε 16 τετράωρες διαλέξεις ανά δεκαπενθήμερο, από τον Οκτώβριο 2013 έως τον Μάιο του 2014 και θα υποστηρίζονται από επιπλέον διδακτικό υλικό (οπτικοακουστικό υλικό), ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρουσιάσεων, εργαστηρίων και συζητήσεων. Ακόμη, θα διανέμεται διδακτικό υλικό σε μορφή σημειώσεων, με πρόταση ενδεικτικής βιβλιογραφίας.

Ο φορέας υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Ενεργοί Πολίτες" δέχεται αιτήσεις συμμετοχής στο "Κοινωνικό Πανεπιστήμιο" μέχρι και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 είτε τηλεφωνικά, στα γραφεία του Κοινωνικού Πανεπιστημίου (Λαμπρινή Γρηγορίου), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 έως 14:00 (τηλ. 2310 249382 και 2310 204487) και τις απογευματινές ώρες από 18:00 έως 22:00 (τηλ. 6980915922 και 6947449794) είτε στο e-mail: koinonikopanep@gmail.com ή στην ιστοσελίδα: www. koinonikopanep.com.

   Όροι συμμετοχής:

   1. Η δήλωση συμμετοχής στη θεματική ενότητα είναι υπεύθυνη πράξη αυτοδέσμευσης.

   2. Η παρακολούθηση όλων των εισηγήσεων είναι υποχρεωτική.

   3. Επιτρέπονται δύο απουσίες δικαιολογημένες.

   4. Όλα τα προγράμματα του Κοινωνικού Πανεπιστημίου κοστίζουν 120 ¤ για όλο το χρόνο.

Το "Κοινωνικό Πανεπιστήμιο" θεσμοθέτησε πρόσφατα και τη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή, όπου επικεφαλής είναι η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Πλατσίδου και η ψυχολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογίας και Υγείας Τάνια Αναγνωστοπούλου, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για την άριστη και αξιόπιστη λειτουργία αυτού του νέου και καινοτόμου θεσμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου