Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ - Ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ για δεύτερη χρονιά στη Βίλα Καπαντζή


Ο «Βυσσινόκηπος» της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», που σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία την προηγούμενη σαιζόν, με τα εισιτήρια να είναι μονίμως, και πολλές εβδομάδες πριν, εξαντλημένα, θα συνεχιστεί και φέτος, για δύο μόνο μήνες, από τις 25 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Νοεβρίου 2013. 


Η προπώληση αρχίζει τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στο Βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Αριστοτέλους.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο ίδιο παλιό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης, από τα ελάχιστα σωζόμενα του τέλους του 19ου αιώνα, τη Βίλα Καπαντζή στην Ανάληψη (Βασιλίσσης Όλγας 108), όπου στεγαζόταν άλλοτε το ιστορικό Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων και σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το οποίο προσφέρει τη φιλοξενία του στο τολμηρό εγχείρημα.

Η παράσταση δεν φιλοξενείται απλώς στη Βίλα Καπαντζή, από την αρχή σχεδιάστηκε για να παιχτεί μέσα σ’ αυτό το παλιό αρχοντικό. Δηλαδή, ο χώρος της πραγματικότητας γίνεται το σκηνικό της μυθοπλασίας, αφού για το αρυτίδωτο έργο του Τσέχοφ χρησιμοποιείται ένα συνομήλικό του ιστορικό οικοδόμημα, που υποδέχεται στη σάλα του, σε μια παροδική κοινότητα, τσεχοφικούς ήρωες και θεατές.


Το έργο παίζεται σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη και σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.
Διαμόρφωση χώρου και κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου, βοηθός σκηνοθέτη και επιμέλεια φωτισμών: Μαρία Λαζαρίδου.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Έφη Σταμούλη, Στάθης Μαυρόπουλος, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Άννα Ευθυμίου, Μάριος Μεβουλιώτης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Μιχάλης Συριόπουλος, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου και Γιώργος Φράγκογλου.

Κύκνειον άσμα του Τσέχοφ, ο «Βυσσινόκηπος» (1904) είναι το έργο ενός αποχαιρετισμού, ενός τέλους εποχής. Ο πανέμορφος βυσσινόκηπος θα βγει στο σφυρί, ο κόσμος αλλάζει, η χρεοκοπία έρχεται, οι αυταπάτες επιμένουν, οι άνθρωποι πασχίζουν για λίγη ευτυχία, συγκινητικοί και κωμικοί ταυτόχρονα. Ο Στανισλάφσκι, πρώτος σκηνοθέτης του έργου, όταν το διάβασε έγραψε στον συγγραφέα: «Έβαλα τα κλάματα διαβάζοντάς το και δεν μπορούσα να σταματήσω». Κι ο Τσέχοφ του απάντησε: «Το έργο μου δεν είναι δράμα, αλλά κωμωδία, στιγμές-στιγμές μάλιστα, φάρσα».

Παραστάσεις: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή ώρα 21.00, Σάββατο 18.30 και 21.00, Κυριακή 19.00.
Παράκληση για έγκαιρη προσέλευση, μετά την έναρξη της παράστασης δεν είναι δυνατή η είσοδος στο κτίριο.

Εισιτήρια: 15€, φοιτητικό-μαθητικό 10€, κάρτα ανεργίας 8€, ατέλεια 5€.
Πέμπτη βράδυ και Σάββατο απόγευμα: γενική είσοδος 10€.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας (μόνο 45 θέσεις) είναι απαραίτητο να προμηθεύονται οι θεατές τα εισιτήριά τους πριν από την ημέρα της παράστασης, στο πατάρι του Βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ» (Αριστοτέλους 7, τηλ. 2310.276447) τις καθημερινές 9.00-21.00 και το Σάββατο 9.00-20.00.
Περισσότερες πληροφορίες στο γραφείο της Πειραματικής Σκηνής, τηλ. 2310.860708, κάθε μέρα 11.00-14.00.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου