Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Moving Silence Festival στη Θεσσαλονίκη

Το Moving Silence Festival, ένα ιδιαίτερο ταξίδι εικόνας, ποίησης και μουσικής που ξεκινάει από το Βερολίνο και θα καταλήξει στην Αθήνα, με ενδιάμεσο σταθμό για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη, θα φιλοξενήσουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Goethe Institut Θεσσαλονίκης, στις 21 & 22 Μαρτίου 2014, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (ώρα έναρξης: 20:00) στην Αποθήκη Β1, λιμάνι.


Το MOVING SILENCE αποτελείται από πρόγραμμα-επιλογή ταινιών μικρού μήκους, σύγχρονου βωβού κινηματογράφου από την Ελλάδα και τη Γερμανία, με ζωντανή μουσική επένδυση από Έλληνες μουσικούς. Παράλληλα πλαισιώνεται από διάλεξη του Heinz Hermanns, ιδρυτή και διευθυντή του βερολινέζικου Φεστιβάλ ‘Interfilm’ και του Φεστιβάλ ‘Zebra’, με θέμα την ανάδειξη νέων τρόπων διάδοσης ταινιών μικρού μήκους το Σάββατο 22 Μαρτίου στις 18:00.


Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις και προβολές του Φεστιβάλ είναι δωρεάν και ανοικτές στο ευρύ κοινό.

Η πλατφόρμα Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo, τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch και τον παραγωγό Federico Bassetti. Στα τέλη του ίδιου χρόνου στην ομάδα προστέθηκε και η ελληνίδα μουσικός, παραγωγός Αναστασία Χρυσανθακοπούλου που έχει συντονίσει παραγωγές κυρίως σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες.

Στα τέλη Μαΐου του 2010 η Moving Silence ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα και τον Απρίλη του 2011 ξεκίνησε η συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και η συνδιοργάνωση του, φεστιβάλ πλέον, Moving Silence. Ένας μεγάλος αριθμός από Έλληνες μουσικούς και κινηματογραφιστές συνεργάστηκαν με το Φεστιβάλ αυτό το διάστημα.

Η βερολινέζικη πλατφόρμα οργανώνει εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «κινηματογραφικές συναυλίες» με το σκεπτικό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με την σύγχρονη αισθητική της εικόνας, την ζωντανή μουσική παραγωγή και τις δυνατότητες χρήσης των νέων τεχνολογιών. Παρουσιάζει ταινίες με ισχυρή οπτική πληροφορία που δεν έχουν ανάγκη διαλόγων, και θέτει εκ νέου το ζήτημα της χρήσης και μη του ήχου.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι βρίσκεται εν κινήσει και έχει επισκεφτεί πολλές χώρες (Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία, Ινδία, Κολομβία). Σε κάθε εκδήλωση , μουσικοί και κινηματογραφιστές από την εκάστοτε πόλη καλούνται να συμμετέχουν μαζί με Γερμανούς με αποτέλεσμα το αρχείο ταινιών αλλά και το δίκτυο των συνεργατών της πλατφόρμας να εμπλουτίζεται συνεχώς. Η πρωτοβουλία Moving Silence προτείνει μια νέα, σύγχρονη ‘silent movie’ εμπειρία.

Μια πολύ ιδιαίτερη συμμετοχή είναι αυτή του επτάχρονου ταλαντούχου ποιητή Ισίδωρου Τσαλαπάτη υπό την συνοδεία των γονιών του (Άρτεμις Βασιλοπούλου & Τάσος Τσαλαπάτης) ο οποίος ξεκινώντας από το Σουφλί και με σταθμούς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα θα απαγγείλει ζωντανά τα ποιήματα του, καθώς θα προβληθούν παράλληλα ταινίες εμπνευσμένες από τα σκίτσα και την ποίηση του μικρού με ειδικό πρόγραμμα , που θα χειρίζεται ο Χρήστος Κοντόγιωργας (visual artist).

Μετά τη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα ταινιών και οι δράσεις του Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόγραμμα αλλά με μουσικούς από την Αθηναϊκή σκηνή (27,28 &30 Μαρτίου).

Το πρόγραμμα

21 & 22 Μαρτίου 

Επιλογή ταινιών σύγχρονου βωβού κινηματογράφου από Ελλάδα και Γερμανία με ζωντανή μουσική επένδυση από Έλληνες μουσικούς.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014
20:00

Η ποίηση στον κινηματογράφο.
Επιλογή ταινιών από το φεστιβάλ ZEBRA Poetry Film Festival και από την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014
18.00

Διάλεξη/σεμινάριο από τον Heinz Hermanns
Μια ταινία μικρού μήκους λειτουργεί μόνο με μια καλή ιδέα, μια μεγάλη θεματική και μια τέλεια δραματουργία. Η διάλεξη του Heinz Hermanns πρόκειται για ένα σεμινάριο που θα εξερευνήσει την ιστορία της εξέλιξης των μικρών μήκους ταινιών, την ιδιαίτερη αισθητική, τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες διανομής τους.

Ο Heinz Hermanns, διευθυντής του φεστιβάλ ταινιών μικρών μήκους Interfilm του Βερολίνου, που διοργανώνει φεστιβάλ και είναι διανομέας τα τελευταία 20 χρόνια, θα δώσει παραδείγματα από όλο τον κόσμο σχετικά με τις ιδέες, τις έννοιες και τους τρόπους δημιουργίας μιας τέτοιας ταινίας. Εκτός από μια γενική προοπτική για τις ταινίες μικρού μήκους, η διάλεξη, επιπλέον θα επικεντρωθεί σε μικρού μήκους ντοκιμαντέρ .

20:00
Διεθνές πρόγραμμα πειραματικών ντοκιμαντέρ.
Επιλογή από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου interfilm

Το αναλυτικό πρόγραμμα με τη σειρά των ντοκιμαντέρ θα διανεμηθεί τις ημέρες του φεστιβάλ.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και προβολές του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το ευρύ κοινό.

Στο MOVING SILENCE FESTIVAL 2014 που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν οι μουσικοί:

6daEXIt Improvisation Ensemble  
beaTol & the Eagol
Eventless Plot
natrYX
Underwatter Chess
Αναστάσιος Κοκκινίδης aka Emdy
Γιώργος Χωλόπουλος (μέλος 6daEXIt)
Ιωάννης Μυλωνέλης (μέλος των 6daEXIt)
Μαρία Παπαχαραλάμπους
Οδυσσέας Γκάλιος & Όλγα Παπακωνσταντίνου (μέλοι των 6daEXIt)
Σάββας Μεταξάς & Σπύρος Εμμανουηλίδης
Iσίδωρος Τσαλαπάτης (ποίηση, απαγγελία)
Άρτεμις Βασιλοπούλου (μουσική εκτέλεση, απαγγελία)

Οργάνωση: Moving Silence
Goethe-Institut Athen
Συνδιοργάνωση στη Θεσσαλονίκη: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Goethe-Institut Thessaloniki
Υποστήριξη: 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ  Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα
Επιμέλεια προγράμματος
Matthias Fritsch, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου (Moving Silence team)
Thomas Zandegiacomo Del Bel (www.zebra-award.org)
Heinz Hermanns (www.interfilm.de)
Επιμέλεια μουσικού προγράμματος και συντονισμός στη Θεσσαλονίκη:
Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, επιμελήτρια ΚΜΣΤ

Moving Silence www.movingsilence.net

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη
Ημερομηνία: 21 & 22 Μαρτίου 2014
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ.: 2310 593270
www.cact.gr, www.greekstatemuseum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου