«Οι ηλικίες των 12 έως 18 ετών είναι ηλικίες όπου κατά κανόνα πρωτοεμφανίζονται τα φαινόμενα της κατάχρησης ουσιών και της εξάρτησης. Ένα 10 με 12% των σχολικών πληθυσμών αυτής της ηλικίας έρχεται σε πρώτη επαφή με παράνομες ουσίες, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό θα καταλήξει να είναι εξαρτημένο από κάποιες ουσίες», είπε στον Alpha 96,5 της Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ στη Βόρειο Ελλάδα, Κώστας Γαζγαλίδης.
Ο κ. Γαζγαλίδης δήλωσε επίσης ότι: «Το πρόβλημα των εξαρτήσεων επιδεινώνεται σημαντικά στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Έχουμε ένταση των φαινομένων κατάχρησης ουσιών που θα οδηγήσουν σε ένταση των εξαρτήσεων. Οι ουσίες δυστυχώς σήμερα είναι παντού διαθέσιμες. Το δύσκολο είναι να βρει κάποιος τα χρήματα…» και πρόσθεσε ότι: «Έχουμε ήδη αύξηση της προσέλευσης στις μονάδες μας και ταυτόχρονα έχουμε μείωση των κονδυλίων για όλη την υγεία».
Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των πρώην χρηστών ουσιών, ο επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ δήλωσε ότι: «Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση για τους χρήστες στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά ισότιμη μεταχείριση. Ο τρόπος που τους αντιμετωπίζει η κοινωνία, τους δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Μέσα σε ένα φοβικό περιβάλλον που δημιουργείται μέσα στην κοινωνική κατάθλιψη και την κρίση, οι άνθρωποι μοιραία αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους. Οι εξαρτημένοι είναι ένας διαχρονικά “αγαπημένος” αποδιοπομπαίος τράγος».
Στη συνέχεια, η ψυχολόγος Κατερίνα Λέφα συμπλήρωσε: «Είναι δύσκολη η επανένταξη, γιατί πολλές φορές δεν εμπιστεύονται τους χρήστες. Πολλές φορές γίνεται κάποιος ρατσιστής απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί τους φοβάται, δεν ξέρει πως να τους αντιμετωπίσει. Δεν τους δίνεται η ευκαιρία να δείξουν ότι έχουν αλλάξει. Είναι ένας αγώνας καθημερινός, μακροχρόνιος. Παλεύουμε να τους προσφέρουμε μια άλλη ποιότητα ζωής».
Συγκλονιστική είναι όμως και η αποκάλυψη του Στέφανου, πρώην χρήστη που έχει απεξαρτηθεί. «Υπάρχουν άτομα που έπαιρναν επίδομα από την πρόνοια και ξανακάνουν χρήση για να κολλήσουν και να το πάρουν πάλι, για να μπορέσουν να ζήσουν», είπε.
Τέλος, η Ελένη Χριστιά, υπεύθυνη του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής και Επαγγελματικής ένταξης του ΟΚΑΝΑ, στη Θεσσαλονίκη ζήτησε τη συνέχιση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης των ατόμων αυτών. «Δεν υπάρχει θεραπευτικός σχεδιασμός χωρίς αυτά», όπως ανέφερε. «Τα παιδιά αυτά είναι σαν τα παιδιά μας. Θέλουμε να έχουν τις ίδιες και ίσες ευκαιρίες με τα δικά μας. Η κοινωνική επανένταξη θέλει πάρα πολύ δουλειά από όλους μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου