Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε και το «κόκκινο σπίτι» της Θεσσαλονίκης για 4 εκατ. ευρώ [εικόνες]

Στην ιδιοκτησία του ομογενούς επιχειρηματία και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, πέρασε εδώ και μερικές ημέρες, μετά τη βίλα Ζαρντινίδη, στην παραλία της πόλης, ακόμη ένα εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης.


Πρόκειται για το περίφημο «Κόκκινο Σπίτι» της πλατείας Αγίας Σοφίας, ακριβώς απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία.

Το τίμημα το οποίο φέρεται να κατέβαλε ο ομογενής επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ ανέρχεται, σύμφωνα με πηγές του makthes.gr, σε 4 εκατ. ευρώ (τίμημα αρκετά χαμηλό για το συγκεκριμένο ακίνητο, παρότι, όπως σπεύδουν να σημειώσουν με νόημα παράγοντες της τοπικής κτηματαγοράς, στο ποσό αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν αρκετά εκατομμύρια επιπλέον για την αναστήλωση του κτιρίου, το οποίο -μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης- χρήζει εκτεταμένων επεμβάσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, προκειμένου να μπορέσει να αναδείξει για άλλη μία φορά την ιδιαίτερη ομορφιά του).


ΚΤΙΡΙΟ-ΜΥΘΟΣ

Για τους εξοικειωμένους με τη νεότερη αρχιτεκτονική ιστορία της Θεσσαλονίκης, το «Κόκκινο Σπίτι» στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού (το οποίο πήρε το προσωνύμιό του από την εμφανή πλινθοδομή, που κυριαρχεί στην πρόσοψη) είναι το περίφημο «Μέγαρο Λόγγου», που άρχισε να κατασκευάζεται το 1926 (ολοκληρώθηκε εντός διετίας) από την Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λ. Τζενάρι, με στόχο να στεγάσει την οικογένεια του ναουσαίου βιομηχάνου Γρηγόρη Λόγγου, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και εξαιρετικά εξελιγμένης για τα δεδομένα των τότε καιρών κλωστοϋφαντουργίας. Μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο, το κτίριο παραχωρήθηκε στον αδελφό του, Ιωάννη -εξ ου και έμεινε γνωστό ως «Μέγαρο Ιωάννη Λόγγου».

Οι παλαιότεροι Θεσσαλονικείς σίγουρα θυμούνται καλά το ακίνητο, καθώς στο ισόγειό του (στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το εστιατόριο «Κουρδιστό Γουρούνι») λειτουργούσε επί σειρά πολλών ετών ο «Ερμής», το κατ' εξοχήν καφενείο-τόπος συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης (μάλιστα, η σχετική πινακίδα διακρίνεται ακόμη στην πρόσοψη του κτιρίου, για τους παρατηρητικούς διαβάτες).

Το «Κόκκινο Σπίτι» έχει μπει για τα καλά, ωστόσο, στους αστικούς μύθους και των νεότερων Θεσσαλονικέων, λόγω των δοξασιών που το συνοδεύουν -και οδηγούν ορισμένους στο να το χαρακτηρίζουν «στοιχειωμένο». Οι φήμες ξεκίνησαν ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά την ανέγερσή του, καθώς η εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του χρεοκόπησε ελάχιστους μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου. Λίγο αργότερα, οι εγκαταστάσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Λόγγου στη Νάουσα καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε... Προσθέστε σε όλα αυτά τις ιστορίες για φαντάσματα και βρικόλακες που ενοικούσαν στο «Κόκκινο Σπίτι» (ιστορίες που αποτέλεσαν αγαπημένο αφήγημα για γενιές νεαρών Θεσσαλονικέων) και έχετε έναν πρώτης τάξεως αστικό μύθο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Λόγγου αποτελούσε εδώ και δεκαετίες ένα από τα σημαντικότερα αναξιοποίητα «φιλέτα» της Θεσσαλονίκης. Όχι πλέον, όμως, καθώς μια νέα σελίδα γυρίζει στην ιστορία του, μετά την απόκτησή του από τον κ. Ιβάν Σαββίδη.

Δεύτερη αγορά, μετά τη βίλα Ζαρντινίδη

Η αγορά του «Κόκκινου Σπιτιού» στην πλατεία Αγίας Σοφίας έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά την απόκτηση από τον ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ της περίφημης «βίλας Ζαρντινίδη», του εμβληματικού αρχοντικού της Θεσσαλονίκης (βρίσκεται στο Ντεπό, δίπλα στο κτίριο της παλιάς νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) που φιλοξένησε στο παρελθόν προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Τζιάνι Ανιέλι (της FIAT). Το τίμημα που είχε καταβληθεί στην περίπτωση εκείνη στους κληρονόμους τής οικογένειας Ζαρντινίδη για την αγορά του ακινήτου (μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις μηνών με τον κ. Ιβάν Σαββίδη) κινήθηκε περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που από ανθρώπους της κτηματαγοράς θεωρείται χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία του οικήματος (η οποία τις καλές, προ κρίσης ημέρες υπολογιζόταν σε 4,5-5 εκατ. ευρώ).

Το διατηρητέο, το οποίο χτίστηκε το 1906 από την εβραϊκή οικογένεια του Μορίς Μορπρούγκο, καλύπτει σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο, περιλαμβάνοντας μεγάλο κήπο με δέντρα και βοηθητικά κτίσματα. Την εποχή εκείνη, ως ιδιοκτήτριά του στο τουρκικό κτηματολόγιο φερόταν η ιταλικής υπηκοότητας σύζυγος του Μορπρούγκο, Φανή, η οποία πέθανε το 1948, στο Μιλάνο της Ιταλίας. Μετά την απελευθέρωση, η βίλα τέθηκε από το ελληνικό κράτος «υπό μεσεγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ως εχθρική περιουσία», για να αποδοθεί εκ νέου στην οικογένεια Μορπρούγκο -και, συγκεκριμένα, στον νόμιμο κληρονόμο της, Γεώργιο Μορπρούγκο-, από τον οποίο πωλήθηκε μόλις δύο χρόνια αργότερα (το 1952) στον Γιώργο Ζαρντινίδη.

Πλέον, με δεδομένο ότι το άρτι αποκτηθέν «Κόκκινο Σπίτι» στην πλατεία Αγίας Σοφίας προορίζεται για «στρατηγείο» των επιχειρηματικών ενασχολήσεων του κ. Σαββίδη, εκτιμάται ότι η πάλαι ποτέ «βίλα Ζαρντινίδη» θα αποτελέσει (μετά την εκ βάθρων αναστήλωσή της) την κατοικία του ομογενή επιχειρηματία για τα διαστήματα της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη. Πηγή thesout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου