Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Εικαστικός Χώρος Χρόνος, ένα σεμινάριο για τον κινηματογράφο, στο Βαφοπούλειο

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει σεμινάριο, με τίτλο “εικαστικός Χώρος Χρόνος/ ένα σεμινάριο για τον κινηματογράφο”, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί την περίοδο Μάρτιος - Απρίλιος 2014.


Το σεμινάριο έχει ως σκοπό τη γνωριμία με την τέχνη του κινηματογράφου, και την κατανόηση των βασικών εννοιών. Κύριος άξονας της θεματικής του είναι η σκηνογραφία και η ενδυματολογία.


Πρόκειται για μία εικαστική προσέγγιση και ανάλυση, των παραπάνω τομέων, με σκοπό την κατανόηση της αισθητικής και των τρόπων υλοποίησης. Ακροβατεί ανάμεσα στον ακαδημαϊσμό, τη θεωρητική προσέγγιση και την χειρονομιακή καλλιτεχνική πράξη - δράση. Δεν πρόκειται για ένα σεμινάριο θεωρίας αλλά για μία ερευνητική, διαδραστική ανάλυση δεδομένων, ερεθισμάτων και εικόνων.

Θα γίνει μια εκτενής αναφορά σε καλλιτεχνικά ρεύματα και διαδικασίες που ακολουθούνται ώστε η αφηρημένη εικαστική ιδέα να γίνει ρεαλιστική πράξη. Θα αναλυθούν οι διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την ερευνητική διαδικασία, και το πως φτάνουμε να υλοποιήσουμε ένα σκηνικό χώρο ή μια ενδυματολογική αφήγηση βασισμένοι σε ένα σενάριο .

Θα αναλυθούν τα στάδια της προετοιμασίας, οι τρόποι προσέγγισης ενός σεναρίου, οι καλλιτεχνικοί και αισθητικοί παράμετροι, αλλά και οι τεχνικοί όροι και προδιαγραφές.

Θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στους τομείς που πλαισιώνουν το σκηνογραφικό - ενδυματολογικό, καθώς και ανάλυση σε σχέση με τους άλλους καλλιτεχνικούς συντελεστές μίας ταινίας: δ.φωτογραφίας, animation artist, κ.λ.π.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να προσφέρει ικανές γνώσεις σε όσους το παρακολουθήσουν, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν τα εικαστικά μέρη μίας ταινίας μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό της. Να δώσει μία πρώτη προσέγγιση σε σχέση με τρόπους και ιδέες ως προς την υλοποίηση και την ολοκλήρωση μιας σκηνογραφικής – ενδυματολογικής πρότασης.

Να βοηθήσει σπουδαστές ή αρχάριους των παραπάνω τομέων να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους, σχεδιάζοντας σκηνικά, κοστούμια, και να κατασκευάσουν σκηνικούς χώρους. Να βοηθήσει άλλους συντελεστές μιας ταινίας να συνεργαστούν με τον σκηνογράφο/ ενδυματολόγο. Να ξαναθυμίσει στους πιο έμπειρους τη διαδικασία από τη νοητική σκέψη στην πρακτική υλοποίηση.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιάζεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, τμήματα επιλεγμένων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και ειδικές προβολές ταινιών με παρουσία του σκηνοθέτη ή καλλιτεχνικού συντελεστή της ταινίας με στόχο την επιμέρους ανάλυση σε αισθητικά και τεχνικά μέρη.

Θα δοθεί προς μελέτη επιλεγμένη βιβλιογραφία, φιλμογραφία και μέρη του σεμιναρίου θα αποσταλούν διαδικτυακά στους συμμετέχοντες.

Τέλος πιλοτικά θα γίνει ανάλυση επιλεγμένου σεναρίου με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίησή του από ομάδες εργασίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες, όλων των ειδικοτήτων, εικαστικούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, φοιτητές και απόφοιτους καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και σε όσους επιθυμούν να ενασχοληθούν με το παραπάνω γνωστικό αντικείμενο.

Ομιλητές:
Χρήστος Δήμας/ Σκηνοθέτης, σεναριογράφος.
Περικλής Χούρσογλου/ Σκηνοθέτης - Επίκουρος καθηγητής σκηνοθεσίας στο τμήμα κινηματογράφου του Α.Π.Θ.
Αναστασία Αρσένη/ Σκηνογράφος, ενδυματολόγος.
Σταμάτης Γιαννούλης/ Διευθ. φωτογραφίας.

Το σεμινάριο θα προλογήσει ο Απόστολος Βέττας/ Σκηνογράφος, ενδυματολόγος.
Το εργαστήριο θα βασιστεί σε σενάρια του Βασίλη Ραϊση/ Σκηνοθέτη, σεναριογράφου.
Εισηγητής Σεμιναρίου: Μαρία Καραθάνου/ Εικαστικός.

Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Βαφοπουλείου Πνευματικού κέντρου, και έχει την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ.

Διάρκεια σεμιναρίου: 32 διδακτικές ώρες.

Κόστος συμμετοχής :
80 ευρώ
50 ευρώ/ φοιτητικό, ατέλειες, κάρτες σκηνοθετών, μέλη Ε.Ε.Τ.Ε κ.λ.π..
40 ευρώ/ ανέργων

Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου.
Περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/pages/Εικαστικός-Χώρος-Χρόνος-Ένα-σεμινάριο-για-τον-κινηματογράφο

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γ. Βαφοπούλου 3, Θεσσαλονίκη
Ημερομηνία: 8-9, 15-16 και 29-30 Μαρτίου, 5-6 Απριλίου 2014
Ώρες: 11.00 - 15.00
Πληροφορίες: 2310.424.132/133

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου