Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Haunted: «Φαντάσματα» στην εγκαταλελειμμένη ζυθοποιία ΦΙΞ

Η Αιμιλία Παναγιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. 


Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών όπου και έμεινε για περίπου επτά χρόνια πριν επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. 

Συνεργάζεται εδώ και χρόνια με εγχώριες εφημερίδες και περιοδικά, ενώ συχνά καταπιάνεται και με προσωπικά πιο καλλιτεχνικά project. 


Έχουμε δει δουλειά της στο Athens Video Art Festival και σε άλλες ομαδικές διοργανώσεις. Η σειρά φωτογραφιών «Haunted» αποτελεί την δεύτερη ατομική έκθεση της.

«Πάντα μού ασκούσαν έλξη τα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Οι ψυχροί και άδειοι χώροι αποτελούν το ιδανικό σκηνικό πάνω στο οποίο εκτυλίσσονται μυστηριώδης ιστορίες , τις οποίες ο θεατής εκλαμβάνει και μεταφράζει με δικό του τρόπο. Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της μπύρας ΦΙΞ είναι ένα τέλειο τέτοιο παράδειγμα καθώς με τα ψυχρά μεταλλικά του στοιχεία και τον ιδιαίτερο φωτισμό του τονίζει την υπερφυσική διάσταση την οποία ήθελα εξ” αρχής να αναδείξω. Όλες οι φωτογραφίες της σειράς τραβήχτηκαν το Μάρτιο του 2013.»

«Βάση γι” αυτό το προτζεκτ αποτέλεσε η έννοια Ηauntology που εισήγαγε ο Derrida στο βιβλίο του Spectres Of Marx. Σύμφωνα με αυτή, κάθε ύπαρξη, κάθε άτομο, και κάθε κοινωνία στοιχειώνεται από φαντάσματα του παρελθόντος. Για να προχωρήσει πρέπει να τα δεχτεί και να τα σέβεται. ο Derrida υποστηρίζει πως τα φαντάσματα μπορεί να είναι μορφές του παρελθόντος, ζουν όμως στο μέλλον. «Tο μέλλον ανήκει στα φαντάσματα».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου