Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κλείνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης μετά από 51 χρόνια

Μετά από 51 χρόνια λειτουργίας το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης κλείνει, σύμφωνα με την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης.


Ήταν ο πιο πρόσφατος εκπρόσωπος της μεγάλης παράδοσης των ιταλικών σχολείων που λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη από τα τέλη του 19ου αιώνα, με τεράστια συμβολή στην προσέγγιση των πολιτισμών των δύο χωρών, θυσιάζεται τώρα στον βωμό της οικονομικής κρίσης που πλήττει την γειτονική χώρα.


Όταν άκουσε τα νέα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης περιέγραψε το κλείσιμο του ινστιτούτο ως «μεγάλη απώλεια». Οι δεσμοί της Θεσσαλονίκης με την Ιταλία είναι παλιοί και δυνατοί. Η παρουσία του ινστιτούτου, μετέφερε κάτι από την πολυπολιτισμική αύρα που τύλιγε την πόλη την εποχή του Μεσοπολέμου και νωρίτερα. Το κλείσιμό του αφαιρεί από το κοσμοπολίτικο προφίλ της.

«Ο πολιτισμός στη Θεσσαλονίκη γίνεται φτωχότερος και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο χάνει έναν σημαντικό συνεργάτη» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ κ.Γιάννης Μυλόπουλος. «Είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν πολλές φορές. Κρίμα, ήταν ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για την πόλη», πρόσθεσε.

Ιδρύθηκε το 1963, ήταν το δεύτερο «σπίτι» για τα μέλη της ιταλικής παροικίας στη Θεσσαλονίκη. Για χιλιάδες Έλληνες νέους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας ήταν το «διαβατήριο» για σπουδές στην Ιταλία.

http://gr.greekreporter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου