Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

«H Ανάκριση» με τον Κώστα Καζάκο «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη

Για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Εγνατία

Το έργο - δριμύ κατηγορητήριο κατά του ναζισμού, η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις- που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς- μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο θέατρο Τζένη Καρέζη «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Εγνατία, από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 9 Μαρτίου.

Σε σκηνοθεσία  του Σταύρου Σ.Τσακίρη και με τον Κώστα Καζάκο στον ρόλο του ανακριτή, η παράσταση αντλεί υλικό από τα ντοκουμέντα της δίκης της Φρανκφούρτης για το Άουσβιτς που είχε την επίσημη ονομασία «Ποινική διαδικασία εναντίον του Μούλκα και άλλων» (20 Δεκεμβρίου 1963 έως τις 20 Αυγούστου 1965).

Σε αυτή, διαγράφεται όλη η μαρτυρική πορεία των ανθρώπων που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους ναζιστές εγκληματίες στο Άουσβιτς. Όπως σημειώνει ο Κώστας Καζάκος: «Η "Ανάκριση" του Πέτερ Βάις μπορεί να είναι μια πυξίδα που θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το δρόμο μας. Θα μας οργώσει τη μνήμη και μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα, μέσα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που συνέβησαν στα τρομερά χρόνια των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης, θα μας αναγκάσει να ξαναθυμηθούμε, κάτω από ποιά διαδικασία ο άνθρωπος μπορεί να χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του και να μεταβληθεί σ’ ένα άβουλο και θλιβερό κτήνος»

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Παύλος Ορκόπουλος,Τζένη Κόλλια,  Θόδωρος Γράμψας, Γιάννης Γούνας,  Μαρία Τζάνη, Εύα Κοταμανίδου, Δημήτρης Καλατζής,  Σπύρος Τσεκούρας, Κωνσταντίνος Καζάκος, Κώστας Μπάρας,  Ευθύμης Ξυπολυτάς.

Θέατρο Εγνατία: Πατριάρχου Ιωακείμ 1 - Πλ. Αγ. Σοφίας, Πληροφορίες: 2310-428007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου