Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Καθαρά Δευτέρα στο δήμο Νεάπολης- Συκεών

Με τραγούδι, χορό, και -βεβαίως- με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα το αποκριάτικο τριήμερο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. 

Όλες τις προηγούμενες ημέρες τα αποκριάτικα πάρτι φρόντισαν να προετοιμάσουν και να… ζεστάνουν κατάλληλα το κλίμα και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ Παράδοσης που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται απόψε στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης.

Συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής του δήμου, όπως και φιλοξενούμενα από άλλες περιοχές, μετέχουν και φέτος στο θεσμικό Φεστιβάλ Παράδοσης, το οποίο διοργανώνουν ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών. Οι πολυάριθμοι μουσικοί και χορευτές τους παρουσιάζουν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, ενώ αναβιώνουν επί σκηνής και έθιμα της πατρίδας μας.

Σήμερα στις 7 μ.μ. η πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη θα αποτελέσει για δεύτερη μέρα το επίκεντρο του κεφιού και της χαράς, με τα παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα να παρασέρνουν το κοινό σε ένα ακόμη γλέντι. Ιδιαίτερη νότα οι Μπαμπόγεροι-Κουδουνοφόροι της Ανθής Σερρών, που θα πλημμυρίσουν την περιοχή με τους ήχους των κουδουνιών. Νωρίτερα στο Φεστιβάλ Παράδοσης θα εμφανιστούν το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκροτήματα Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης, ο Πολιτιστικός Εκδρομικός Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Παύλου «Ευ Ζην», ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, και όλοι μαζί θα δώσουν το σύνθημα για το επόμενο ραντεβού την Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου.

Η μέρα αυτή θα… τιμηθεί δεόντως με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα που θα προσφερθούν, υπό τους ήχους λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί:

• Στη Δ.Ε. Συκεών στο Δημοτικό Άλσος της Δενδροφυτείας, τον τόνο θα δίνει ο Γιάννης Ξενίδης και το λαϊκό συγκρότημά του, με τους επισκέπτες να βρίσκονται προ… εκπλήξεως…

• Στη Δ.Ε. Νεάπολης στο Ανοιχτό Θέατρο (περιοχή Στρεμπενιώτη) τους επισκέπτες θα συντροφεύει η Πανωραία και το συγκρότημά της.

• Στη Δ.Ε. Πεύκων, το λαϊκό γλέντι θα στηθεί στο πάρκο «Πατήρ Μεταξά», με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Αιμοδοτικού Συλλόγου Πεύκων.

• Στη Δ.Ε. Αγίου Παύλου, σε συνεργασία με τη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο Τσιάτρα (Σέιχ-Σου), όπου το ρυθμό θα δίνουν τα Χάλκινα της Γουμένισσας.

Καλεσμένοι είναι όλοι οι συμπολίτες μας με τις οικογένειές τους, στους οποίους η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών εύχεται καλή Σαρακοστή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου