Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Εβδομάδα Antifa με «Ολοκαύτωμα της μνήμης» στην Καβάλα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας μνήμης ενάντια στο φασισμό που αποφασίστηκε να διοργανωθεί από το Δήμο Καβάλας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προβληθεί στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογου, «Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης».

 Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 και θα ξεκινήσει στις 20.00 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Την ταινία προλογίζει ο εκπαιδευτικός και ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης.

«Νεοναζί: το ολοκαύτωμα της μνήμης»
Λίγα λόγια για την ταινία

Μια μέρα μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, η είδηση κάνει τον γύρο των τηλεοπτικών σταθμών: η Χρυσή Αυγή  έλαβε 1.000 ψήφους στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και Δίστομο.  Δυο πόλεις που σημαδεύτηκαν από τη ναζιστική θηριωδία, παρουσιάζονται να νομιμοποιούν με την ψήφο τους, τους «πολιτικούς απογόνους» των δολοφόνων τους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.  Τις αμέσως επόμενες μέρες, στην ερώτηση αν είναι νεοναζί και σχετίζονται με τον Χίτλερ, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απαντούν: «Οι δημότες στα Καλάβρυτα και το Δίστομο απάντησαν ήδη, με την ψήφο τους». Η ιστορική μνήμη έχει εξασθενίσει ή πρόκειται για μια κατασκευασμένη είδηση;

Η απάντηση βρίσκεται στο Λύκειο Διστόμου, όπου οι μαθητές του παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά εγκλήματα  στα Καλάβρυτα, στον Χορτιάτη και στο Άουσβιτς. Η συζήτηση που ακολουθεί γρήγορα επεκτείνεται, σε θέματα όπως η αντίσταση στην γερμανική κατοχή.  Μήπως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι αν οι αντάρτες δεν προκαλούσαν με την δράση τους, τους Γερμανούς,  δεν θα υπήρχαν και Ολοκαυτώματα;

Αυτή την τελευταία άποψη υποστηρίζει ο γιος ενός διαβόητου Έλληνα δωσίλογου. Ο πατέρας, υπουργός Προπαγάνδας στην κυβέρνηση Τσιρονίκου - την τελευταία φιλοναζιστική κυβέρνηση φάντασμα - το έσκασε το 1944 συνοδεύοντας τα γερμανικά στρατεύματα που αποχωρούσαν. Ο γιος ήταν υποψήφιος του ΛΑΟΣ στις εκλογές και τώρα προσχώρησε στην Χρυσή Αυγή.
Πίσω στο Λύκειο του Διστόμου, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορική αλήθεια: δεν υπήρξαν μόνο Έλληνες θύματα, αλλά και Έλληνες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Από το ντοκιμαντέρ που παρακολουθούν, μαθαίνουν ότι τα Τάγματα Ασφαλείας και όχι οι Γερμανοί, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην σφαγή στο Χορτιάτη και συμμετείχαν στη σφαγή στην ίδια την πόλη τους.

Μπορεί να προχωρήσει προς τα μπρος, μια χώρα που δεν γνωρίζει το παρελθόν της; Ένα ντοκιμαντέρ μέσα στο ντοκιμαντέρ, για τη μνήμη και τη λήθη.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
46 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
antifa εβδομάδα ΜΝΗΜΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 22 Απριλίου 8 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τιμητική Εκδήλωση για τους Δικηγόρους της Καβάλας
Ομιλητές: Κωστής Σιμιτσής - Δήμαρχος Καβάλας
Αθανάσιος Αθανασίου - Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου

Τρίτη 23 Απριλίου 8 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
ΝΕΟΝΑΖΙ, ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ - Του Στέλιου Κούλογλου

Προλογίζει ο Νίκος Καραγιανακίδης

Πέμπτη 25 Απριλίου 8 μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
ΦΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - Του Βασίλη Λουλέ

Προλογίζει ο Κυριάκος Λυκουρίνος

Παρασκευή 26 Απριλίου 8 μ. μ.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου