Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πέθανε η πρωταγωνίστρια του ΚΘΒΕ, Λίνα Λαμπράκη

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών, η επί σειρά ετών πρωταγωνίστρια του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, Λίνα Λαμπράκη.

Γεννημένη στην Κομοτηνή, σπούδασε στη Δραματική Σχολή Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα.

Μετά από σειρά κινηματογραφικών και άλλων συνεργασιών στην Αθήνα ήρθε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας στα 1973.

Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η ερμηνεία της “Ηλέκτρας” του Σοφοκλή (1975)με το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη.

Από το 1971 μέχρι σήμερα ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Διετέλεσε μέλος της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Σ.Ε.Η. στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1978-1980), μέλος του διοικητικού συμβουλίου Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1981-1983) και υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1989-1990). Ειχε συνταξιοδοτηθεί αλλά δίδασκε μέχρι πρόσφατα στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ ενώ συνεργαζόταν με θεατρικά σχήματα της πόλης.

Σε ανακοίνωση της η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας εκφράζει την “βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Λίνας Λαμπράκη, εμβληματικής φυσιογνωμίας του ΚΘΒΕ που υπηρέτησε με ήθος το ελληνικό θέατρο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους”

Η Λίνα Λαμπράκη, πρωταγωνίστρια αλλά και δασκάλα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. μέχρι τώρα, άφησε έντονα το στίγμα της στο ΚΘΒΕ συμμετέχοντας συνολικά σε σαράντα μία παραστάσεις. Η θητεία της σε αυτό ξεκίνησε το 1972 στην παράσταση «Ιφιγένεια η εν Ταύροις». Τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν το 2011 στα «Μικρά Διονύσια», μια παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα- Γρηγόρη Καραντινάκη, με την οποία το ΚΘΒΕ γιόρτασε τα 50 χρόνια λειτουργίας του

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θρηνεί την απώλεια της Λίνας Λαμπράκη. Κορυφαία ηθοποιός, εμβληματική φυσιογνωμία του ΚΘΒΕ, δασκάλα της σχολής και αγαπημένη φίλη, η Λίνα μας αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις καρδιές μας και στις τάξεις του ΚΘΒΕ. Την θυμάμαι στην τελευταία της εμφάνιση ως Εκάβη, στην ορχήστρα της Επιδαύρου με ανοιχτά τα υπέροχα χέρια της να αιωρείται, Ιέρεια στο μυστήριο του Θεάτρου. Καλό ταξίδι”, σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης.

O Βενιζέλος

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με το θάνατο της ηθοποιού Λίνας Λαμπράκη δήλωσε πως: «Η Λίνα Λαμπράκη ανήκε σε εκείνη τη στόφα των ηθοποιών που τιμούν κατά κυριολεξία τη λέξη  «ηθοποιός».

Αντιμετώπισε το θέατρο ως  αποστολή και σε όλη της τη ζωή υπήρξε συνεπής με την επιλογή της αυτή. Ήταν επίσης πάντα ένας ενεργός προοδευτικός πολίτης, με απόψεις για τις οποίες αγωνίστηκε στο δημόσιο στίβο.

Η απώλεια είναι μεγάλη για το θέατρο και ειδικότερα για το ΚΘΒΕ -που της οφείλει πολλές από τις μεγάλες στιγμές του- για την πόλη της Θεσσαλονίκης, για την καλλιτεχνική ζωή της χώρας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της, προσωπική  και θεατρική».

TO ΚΘΒΕ

Το Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Λίνας Λαμπράκη, εμβληματικής φυσιογνωμίας του ΚΘΒΕ που υπηρέτησε με ήθος το ελληνικό θέατρο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους.

Η Λίνα Λαμπράκη, πρωταγωνίστρια αλλά και δασκάλα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. μέχρι τώρα, άφησε έντονα το στίγμα της στο ΚΘΒΕ συμμετέχοντας συνολικά σε σαράντα δύο παραστάσεις. Η θητεία της σε αυτό ξεκίνησε το 1972 στην παράσταση «Ιφιγένεια η εν Ταύροις». Τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν το 2011 στα «Μικρά Διονύσια», μια παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα- Γρηγόρη Καραντινάκη, με την οποία το ΚΘΒΕ γιόρτασε τα 50 χρόνια λειτουργίας του.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου