Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα στον αιώνιο έφηβο Αντώνη Σαμαράκη

Μαθητές γυμνασίων και λυκείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, παρουσία της συζύγου του Ελένης Σαμαράκη, παρουσιάζουν εργασίες και δρώμενα εμπνευσμένα από το έργο του δημιουργού...

Ήταν 8 Αυγούστου του 2003 όταν ο Αντώνης Σαμαράκης κίνησε για το μεγάλο ταξίδι… Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν ξεχνά τον αγαπημένο συγγραφέα των Ελλήνων, επίτιμο δημότη Νεάπολης-Συκεών, πρέσβη της χώρας μας στις καρδιές των αναγνωστών όλου του κόσμου, υποστηρικτή και σύμμαχο των παιδιών σε κάθε γωνιά της γης.

Με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση δέκα ετών από το τελευταίο αντίο, διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στον σπουδαίο πεζογράφο της Μεταπολίτευσης Αντώνη Σαμαράκη τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ.Φεραίου και Μεγάρων).

Την εκδήλωση με τίτλο «Αντώνης Σαμαράκης - Ο αιώνιος έφηβος» διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), με τη συνεργασία του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Επίσημη προσκεκλημένη είναι η κυρία Ελένη Σαμαράκη, η οποία θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στα παιδιά. Στη συνέχεια η επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ Αικατερίνη Τικτοπούλου θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Αντώνης Σαμαράκης: Η φωνή μιας άγρυπνης συνείδησης», ενώ μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πεύκων, του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου Νεάπολης, του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του 1ου και του 2ου Λυκείου Συκεών θα παρουσιάσουν εργασίες και δρώμενα εμπνευσμένα από την πένα του σπουδαίου δημιουργού.

Την οργανωτική ευθύνη του αφιερώματος έχουν οι Σαράντης Ηλιόπουλος, Βασιλική Κωνσταντινίδου, Κώστας Νίγδελης και Αυγή Σαρρή.

Στενός φίλος και επίτιμος δημότης

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε ένας από τους στενότερους φίλους του τότε δήμου Συκεών, σημερινού δήμου Νεάπολης-Συκεών, και όλων των συμπολιτών μας, και κυρίως των παιδιών που λάτρευε και τον λάτρευαν…

Το 1998 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Συκεών, αναγνωρίζοντας την πλούσια προσφορά του στο χώρο των γραμμάτων, αποφάσισε ομόφωνα (αρ. απ. 400), το Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να φέρει την ονομασία: «Παιδική Βιβλιοθήκη - Αντώνης Σαμαράκης» και τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη.

Ο Αντώνης Σαμαράκης τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκεών στις 31 Αυγούστου 1998, ενώ η σχέση και οι επαφές του με το δήμο συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Το 1999 επισκέφθηκε πάλι το δήμο μας με τη σύζυγό του Ελένη για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του 4ου Γυμνασίου Συκεών προς τιμήν του.

Μετά το θάνατό του η σύζυγός του, υλοποιώντας την επιθυμία του, δώρισε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών περίπου 1.000 τίτλους βιβλίων από την προσωπική τους συλλογή, συμβάλλοντας στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη του δήμου μας. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, αφού είχαν χαριστεί στον εκλιπόντα από φίλους του Έλληνες και ξένους καταξιωμένους και ανερχόμενους συγγραφείς.

Ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πολυβραβευμένους λογοτέχνες της μικρής Ελλάδας, οι οποίοι έκαναν παγκοσμίως γνωστό το όνομά της. «Ανθρωπιστής και πνευματικός καθοδηγητής, αφύπνισε συνειδήσεις και κοινωνίες με τον απλό και επαναστατικό πεζό και ποιητικό του λόγο, τους προβληματισμούς, τις δυναμικές διαμαρτυρίες και πολιτικές του παρεμβάσεις, τις θαρραλέες και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες του, με το παράδειγμα της ίδιας του της ζωής σε κάθε έκφανσή της», επισημαίνουν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Κώστας Νικολόπουλος, και προσθέτουν: «Ακόμα και με το θάνατό του έδωσε την ελπίδα που απεγνωσμένα ζητούμε, προσφέροντας και δωρίζοντας στην ανθρωπότητα και την επιστήμη τα όργανα του σώματός του. Ως το τέλος παρέμεινε ηθικός και σκεπτόμενος άνθρωπος, διορατικός καλλιτέχνης, υπόδειγμα ηθικής, διεκδικητής δικαιοσύνης και ελευθερίας. Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο».

Ο Αντώνης Σαμαράκης…

… γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε αρχικά στο υπουργείο Εργασίας, θέση την οποία εγκατέλειψε μετά την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά, για να επανέλθει το 1945 έως και το 1963.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Το 1944 συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει. Αντιστασιακή δράση ανέπτυξε και κατά τη δικτατορία. Στη Μεταπολίτευση δημοσίευσε πολλά κείμενα κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου.

Το 1963 παντρεύτηκε την Ελένη Κουρεμπανά.

Εργάσθηκε ως εμπειρογνώμων για κοινωνικά θέματα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε πολλές χώρες και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου.

Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση στο λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων «Ζητείται ελπίς». Πρόκειται για έναν από τους περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνες πεζογράφους, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Το έργο του Αντώνη Σαμαράκη έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας.

Η αγάπη του για τα παιδιά και τους νέους χαρακτήριζε όλη τη ζωή του. Δική του ιδέα, άλλωστε, ήταν και η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου