Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ» στο ΦΙΞ in art με τον Βασίλη Κασούρα και τον Γιάννη Κολοβό

Παράσταση κλασικής οργανικής  μουσικής Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα.

Την Τρίτη 30 Απριλίου στις 21:00, το εναλλακτικό τεχνοποιείο ΦΙΞ in art θα φιλοξενήσει τη μουσική δυάδα «Ολιγόχορδα», που αποτελείται από τον σολίστα Βασίλη Κασούρα, που παίζει ούτι και το μουσικό Γιάννη Κολοβό, που παίζει κοντραμπάσο, για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με κλασική οργανική μουσική της Ανατολής. Το συγκεκριμένο ρεπερτόριο είναι ένας φόρος τιμής στους Ρωμιούς συνθέτες, που ζούσαν και δρούσαν και σαν μουσικοί στην Κωνσταντινούπολη τη χρονική περίοδο μεταξύ του 17ου έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Η Κωνσταντινούπολη για πολλούς  αιώνες υπήρξε αυτοκρατορική πρωτεύουσα ενός τεράστιου κράτους. Όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε σαν σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Μέσα σ’ αυτό το χωνευτήρι, πολλά έθνη κατέθεσαν την κουλτούρα τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας ζωντανής μουσικής παράδοσης.

Οι Ρωμιοί, οι οποίοι έδρασαν στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου μέσα στο αστικό περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης και συνέθεσαν ζηλευτά μουσικά έργα, ήταν αρκετοί.

Στην παράσταση  θα ακουστούν κάποια από τα σημαντικότερα  έργα των: Αγγελή, πρίγκιπα Δημήτριου Καντεμίρ, Πετράκη, Αντώνη Κυριαζίδη, Γιάννη Κυριαζίδη,  Νικολάκη, Αλέκο Μπατζανό, Γιώργο Μπατζανό.

Το ντουέτο χαρακτηρίζεται από την απλότητα του ήχου που ελευθερώνεται από τα δύο όργανα, η οποία και είναι αντιπροσωπευτική της συγκεκριμένης μουσικής. Άλλες φορές αυτός ο ήχος είναι πληθωρικός και γεμάτος,  όπως επιτυγχάνεται μέσα από τεχνικές δεξιοτεχνίας και άλλοτε πολύ απλός και λιτός, έτσι όπως παιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι o συνδυασμός των συγκεκριμένων οργάνων εμφανίζεται για πρώτη φορά στο μουσικό στερέωμα, καθώς ο συγκεκριμένος ήχος έφτασε στο επιθυμητό επίπεδο μετά από μεγάλη προσπάθεια, η οποία διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό, λοιπόν, το άκουσμα, δοσμένο μέσα από λίγες  χορδές, μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα που να συγκλονίσει.

Πληροφορίες :
ΦΙΞ in art (26ης Οκτωβρίου 15)
Τρίτη 30 Απριλίου
Ώρα: 21:00
 Τηλ: 2310-500034
Συμβολικό Εισιτήριο: 5€

Διοργάνωση:
«Επί Σκοπόν»  Πολιτιστική Εταιρεία

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου