Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Ξάνθη: Μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο τα Αρχαία Άβδηρα

Φωτογραφικό υλικό στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος της ρύπανσης του χώρου, έχει αναρτηθεί στην ανοιχτή ομάδα "Αρχαιολόγοι και Αρχαιολάτρες Αβδηρων και Ξάνθης" στο Facebook, ενώ όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα μέλη, "παρά την αποτρεπτική πινακίδα, παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης" οι "δράστες" φαίνεται πως αδιαφορούν συνεχίζοντας να πετάνε σκουπίδια.

Η εικόνα που συνθέτουν τα σκουπίδια δεν τιμά κανέναν, απαξιώνοντας πλήρως τον ιστορικής αξίας χώρο των Αβδήρων και δημιουργώντας εστίες μόλυνσης στην περιοχή.

Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, οι όποιες προσπάθειες για την αισθητική περιποίηση του χώρου και την απομάκρυνση των σκουπιδιών πέφτουν στο κενό, κάθε φορά που κάποιοι λειτουργώντας εντελώς επιπόλαια, πετούν τα σκουπίδια τους στον χώρο.

Φωτιά απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα μια πυρκαγιά που ξέσπασε, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στην περιοχή, λίγο έλειψε να προκαλέσει σοβαρές ζημίες στις εγκαταστάσεις του προς επίσκεψη αρχαιολογικού χώρου και να απειλήσει ακόμη και κατοικίες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην περιοχή κοντά στις μαθητικές κατασκηνώσεις των Αβδήρων, ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο με τους άνδρες της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού αλλά και εθελοντές πολίτες να σβήνουν τις φλόγες.

Μια πιθανή εξάπλωση της πυρκαγιάς στις γύρω περιοχές θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές φθορές στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, στις εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή, να απειλήσει σπίτια και να καταστρέψει αγροτικές καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου