Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη: «Έφυγε» ο Γκαραμπέτ Καλφαγιάν

Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν το απόγευμα συγγενείς και φίλοι τον Γκαραμπέτ Καλφαγιάν, εξέχουσα φυσιογνωμία της αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και της κοινωνικής ζωής της πόλης, που έφυγε από τη ζωή λίγο πριν κλείσει τα ογδόντα του χρόνια. Η κηδεία του έγινε στις έξι το απόγευμα στα αρμενικά κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία στην αρμενική εκκλησία της Παναγίας, στην οδό Διαλέττη 4, η σύζυγος και οι δύο γιοί του, η αδελφή του, άλλοι συγγενείς και μέλη της αρμενικής παροικίας και αρμενικών συλλόγων καθώς και φίλοι του απηύθυναν το τελευταίο «αντίο». Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, κ.α.

Ο Γκαραμπέτ Καλφαγιάν ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκαλερί τέχνης στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1933 και έζησε όλα του τα χρόνια στην πόλη, την οποία λάτρευε. Ο ίδιος έμενε στο πατρικό του σπίτι στην οδό Διαλέττη και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πολλές φορές σε συνομιλητές του δεν σκέφτηκε ποτέ να μετακομίσει από το κέντρο, ή να αλλάξει τόπο κατοικίας. Ήταν γνώστης και λάτρης της τέχνης. Τα δύο του παιδιά ο Αρσέν και ο Ρουπέν συνεχίζουν την λειτουργία μιας από τις μεγαλύτερες γκαλερί τέχνης στη χώρα μας, με σπάνιες συλλογές αρμενικών και άλλων σημαντικών έργων τέχνης από όλο τον κόσμο.

Ο Γκαραμπέτ Καλφαγιάν ήταν η "ψυχή" πίσω από κάθε πρωτοβουλία αρμενικών συλλόγων καθώς και της εθνικής αρμενικής επιτροπής, αφοσιωμένος στις αρχές και στις αξίες και πρωτοπόρος στους αγώνες των Αρμενίων. Αφιέρωσε πολύ προσωπικό χρόνο, προσπάθεια και δικά του χρήματα για να «ανθήσει» η αρμενική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Χάρη στη γενική εκτίμηση που απολάμβανε και τις προσωπικές του διασυνδέσεις, αλλά και με πολύ δικό του μόχθο και χρήματα κατόρθωσε το 1988 στο μεγάλο σεισμό της Αρμενίας να βοηθήσει αποφασιστικά στον συντονισμό και τη συλλογή τροφίμων και φαρμάκων και να εξασφαλίσει την αερομεταφορά με διάφορες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως έκανε και το 1991 όταν κατέρρευσε η πρώην ΕΣΣΔ και ανεξαρτητοποιήθηκε η Αρμενία, που ωστόσο εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ ήταν ο πρώτος επιτετραμμένος του υπουργείου Εξωτερικών της ανεξάρτητης Αρμενίας στην Ελλάδα, ως το 1994.

«Ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα, εξαιρετικός άνθρωπος και δεινός ρήτορας, χειριζόταν τέλεια την ελληνική και την αρμενική γλώσσα και είχε την ικανότητα να μεταδίδει σε μας τους νεώτερους όλα αυτά που πίστευε και ο ίδιος δρομολογούσε με προσωπική προσπάθεια, καθώς και να μας εμπνέει με τις παραινέσεις και με το έργο του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του αρμενικού σχολείου της Θεσσαλονίκης και μέλος της εθνικής αρμενικής επιτροπής, Γκιούλα Κασαπιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου