Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη: Ένα ... μουσείο με γλυπτά, στη Σουρωτή


Σχεδόν ένα ... μουσείο μπορούν να γεμίσουν τα γλυπτά που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου Συμποσίου μαρμαρογλυπτικής στην Ελλάδα, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.


Από τα τέλη Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες τόνοι ελληνικό μάρμαρο σμιλεύτηκαν από 26 γλύπτες, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, οι οποίοι δημιούργησαν πάνω από 200 γλυπτά - μνημειακά και μικρότερου μεγέθους.

Η καινοτομία του συγκεκριμένου Συμποσίου ήταν και η έλλειψη θεματολογίας, σε αντίθεση με τα περισσότερα συμπόσια που έχουν μία θεματική. Το γεγονός αυτό ώθησε τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν γλυπτά, αντλώντας θέματα από τη φύση, τον άνθρωπο ή ό,τι άλλο “πρόσταζε” η φαντασία τους.


Σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, μεγάλος αριθμός επισκεπτών ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και γνώρισε από κοντά την διαδικασία παραγωγής γλυπτών, με ξεναγούς τους ίδιους τους γλύπτες. Πρόκειται για τους Γαβριήλ Ανδρονικίδη, Θάνο Καρώνη, Παρασκευά Μάγειρα, Κυπριάν Χοπιρτεάν, Γιώργο Ηλιόπουλο, Οδυσσέα Τοσουνίδη, Ιωάννη Μπίζα, Μαρία Χαλβατζή, Θανάση Πάλλα, Αλέκο Τζομάκα, Στράτο Πάλλα, Γιώργο Κικώτη, Andrej Mitevski, Γιώργο Καλτσίδη, Vitaly Gnatyuk, Φίλιππο Καλαμάρα, Αντώνη Μαγκριώτη, Kamen Tanev, Ευσταθία Παπαργυρίου, Albena Mihaylova, Γιώργο Σπυριδόνωβ, Μιχαήλ Βουζουνεράκη, Γκέλα Κεσσίδη, Giorgie Cpajak, Sherry Tipton, Edward Fleming.

Η πρώτη παραγωγική φάση της Greek Marble Initiative, πρωτοβουλία του συλλέκτη, αντικέρ και δημοπράτη Σταύρου Μυρωνίδη, ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου, με μουσική εκδήλωση από το Concerto quartet, στις εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House.

Σημειώνεται ότι, καλλιτέχνες θα συνεχίσουν να παράγουν έργα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά προς το το παρόν, οι διοργανωτές δεν θα δέχονται νέες προτάσεις από άλλους γλύπτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου