Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Από τις 31/8 έως τις 8/9 η "Βαλκανική Πλατεία" στο δήμο Νεάπολης-Συκεών


Στις 31 Αυγούστου ξεκινούν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της φετινής, «13ης Βαλκανικής Πλατείας», του σημαντικού αυτού πολιτιστικού θεσμού που αποτελεί θαυμάσια αφορμή για την ετήσια συνάντηση καλλιτεχνών από τις βαλκανικές χώρες.

Η «Βαλκανική Πλατεία» οργανώνεται από το δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.), φιλοξενείται στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης και θα διαρκέσει έως και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας» ανακοινώθηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. Κώστας Νικολόπουλος και η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά. Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απουσίαζε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων, αφού την ίδια ώρα παρέστη στην κηδεία του πατέρα του σεβασμιότατου μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα.

«Στόχος και φιλοσοφία της “Βαλκανικής Πλατείας” από την πρώτη φορά της διοργάνωσης που άρχισε από τον πρώην δήμο Νεάπολης, ήταν και παραμένει να πραγματοποιούμε κάθε χρόνο μια μεγάλη γιορτή, ένα αντάμωμα των βαλκανικών λαών και πολιτισμών. Επίσης, η Νεάπολη, η Θεσσαλονίκη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, να είναι κάθε χρόνο αρχές φθινοπώρου, το σημείο αναφοράς για όλη τη Βαλκανική, μέσα από πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και συμμετοχών», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Κ.Νικολόπουλος, και πρόσθεσε: «Θέλουμε να έχουμε πλουραλισμό από λαούς και μορφές τέχνης. Έμφαση δίνουμε στη συνεχή διεύρυνση, τον εμπλουτισμό, καθώς και τη διατήρηση της τοπικής αναφοράς του θεσμού. Καταφέραμε να έχουμε ένα ποιοτικό πρόγραμμα και καλούμε όλη την πόλη να απολαύσει τις εκδηλώσεις και να αγκαλιάσει και φέτος τη “Βαλκανική Πλατεία”», σημείωσε.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, τα οποία καλύπτονται από χορηγίες, έσοδα εισιτηρίων και δημοτικούς πόρους.

Στο παιδικό πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στη «Βαλκανική Πλατεία» αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού-Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά, τονίζοντας ότι «μια άλλη πλατεία κινείται στους ρυθμούς των παιδιών». Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «είναι σημαντικό τα παιδιά μας να αναγνωρίσουν την έννοια της πολυπολιτισμικότητας και ότι η κοινή γλώσσα όλων είναι η τέχνη, ο πολιτισμός και η δημιουργία. Η “Βαλκανική Πλατεία” είναι η προσπάθειά μας να προσφέρουμε στα παιδιά μας όσα η σύγχρονη ζωή τα έχει στερήσει».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η «Βαλκανική Πλατεία» περιλαμβάνει ενδιαφέρον καλλιτεχνικό πρόγραμμα με καταξιωμένους δημιουργούς και ερμηνευτές, μουσικά, χορευτικά και θεατρικά σχήματα από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκπαιδευτικά παιδικά και κοινωνικά προγράμματα.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, και με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Μανώλη Μητσιά. Η συναυλία θα αρχίσει στις 9 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις (σ.σ. σας στέλνουμε αναλυτικά το πρόγραμμα σε μορφή κειμένου και pdf) θα φιλοξενηθούν στην περιοχή Στρεμπενιώτη, ενώ να σημειωθεί ότι όλες έχουν ελεύθερη είσοδο, εκτός από τις συναυλίες της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Κώστα Μακεδόνα, όπου η τιμή εισιτηρίου είναι 5 ευρώ.

Επίσης, στη διάρκεια της «Βαλκανικής Πλατείας» θα λειτουργήσουν περίπτερα της Υπηρεσίας Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Νεάπολης-Συκεών όπου θα διατίθενται χειροποίητα προϊόντα, ενώ θα γίνεται και δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά από κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου