Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

"Πετάξτε" μαζί με 10 πελαργούς. Πρόγραμμα παρακολούθησης από το Φορέα Διαχείρισης Εβρου

Τη δυνατότητα να “πετάξουν”μαζί με πελαργούς, και να βιώσουν το ταξίδι της μετανάστευσής τους προς το νότο, έχουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου (http://www.evros-delta.gr).

Πομποί που έχουν τοποθετηθεί σε 10 πελαργούς δίνουν καθημερινά το στίγμα τους και επιτρέπουν στους επιστήμονες να αντλούν πολύτιμες πληροφορίες για την ζωή τους αλλά και τους βιοτόπους τους. Ειδικότερα, καταγράφονται μέσω δορυφόρου, οι συντεταγμένες της θέσης που βρίσκονται τα πουλιά και ειδικοί αισθητήρες δίνουν στοιχεία για τη δραστηριότητά τους, εάν δηλαδή κοιμούνται, πετάνε ή τρέφονται.

Τα νεαρά πουλιά ανήκουν σε τρεις οικογένειες: Οι Λίνα, Βασιλεία, Δημήτρης, Πέτρος και Πελοπίδας είναι αδέρφια, στη δεύτερη οικογένεια ανήκουν οι Σοφοκλής, Σπίθας και Σύλβια, ενώ στην τρίτη η Νένη και ο Ηρακλής.

“Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τοποθετούνται πομποί σε πελαργούς και αναμένουμε πολύ σημαντικά δεδομένα από την παρακολούθησή τους που αφορούν τις περιοχές τροφοληψίας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις περιοχές διαχείμασης, την ημερήσια δραστηριότητα, τις αιτίες θνησιμότητας και άλλα” αναφέρει η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης, Ελένη Μακρυγιάννη.

Ηδη πάντως, έξι από τα πουλιά, τα πέντε αδέρφια και ο Ηρακλής που πετάει μάλιστα παρέα με τον Πέτρο, αν και από διαφορετικές οικογένειες, έχουν μεταναστεύσει και βρίσκονται στην Τουρκία.



Οι πομποί τοποθετήθηκαν στις 2 Ιουλίου, σε 10 νεοσσούς πελαργών στις Φέρες Έβρου, σε συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης με το Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck και στo πλαίσιo προγράμματος παρακολούθησης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης και περιλαμβάνει καταμετρήσεις πουλιών και δακτυλιώσεις. .

Πομποί ίδιου τύπου έχουν τοποθετηθεί και σε δύο υδρόβια, μία φαλαρίδα και μία πρασινοκέφαλη πάπια, στο Δέλτα του Έβρου και πάλι από το Ινστιτούτο Max Planck, τα οποία παρακολουθούνται καθημερινά από το Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου