Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Προσευχή και εορτασμοί μουσουλμάνων στο Γενί Τζαμί

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παραχωρεί για δεύτερη χρονιά το οθωμανικό μνημείο.


Του Σταύρου Τζίμα

Ενας νεαρός ιμάμης από την Ξάνθη, θα είναι το κεντρικό πρόσωπο του σημερινού εορτασμού των μουσουλμάνων στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη λήξη του Ραμαζανιού.

Ο 30χρονος Ραΐ Φαχρί, θα διαβάσει την προσευχή και θα εκφωνήσει το κήρυγμα στα αραβικά, τη γλώσσα του ιερού Κορανίου, παρουσία μουσουλμάνων που αναμένεται να καταφθάσουν από τη Θράκη ή και άλλες περιοχές για να τελέσουν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους στο Γενί Τζαμί.

Απόφοιτος τους φημισμένου αραβικού Πανεπιστημίου Αλ Αζχαρ του Καΐρου, που θεωρείται η Μέκκα των ισλαμικών σπουδών παγκοσμίως, ο ιερωμένος από την Ξάνθη ορίστηκε ως ο θρησκευτικός λειτουργός που θα τελέσει την προσευχή. «Η τελετή θα γίνει στα αραβικά σε ένδειξη σεβασμού προς τους μουσουλμάνους γενικότερα», δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλατζής.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης παραχωρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα από τα πλέον σημαντικά και πιο όμορφα οθωμανικά μνημεία της πόλης, το Γενί Τζαμί, για την τέλεση της προσευχής. Σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει, ότι το μνημείο δεν πρόκειται να λειτουργεί μονίμως ως τζαμί.

«Θα το παραχωρούμε περιστασιακά για να προσεύχονται οι συμπολίτες, συμπατριώτες και επισκέπτες στην πόλη μας, μουσουλμάνοι», λέει στην «Κ». Η όλη τελετή της προσευχής και του κηρύγματος θα ξεκινήσει στις 4.30 τα ξημερώματα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί γύρω στις 9.30 το πρωί. Μάλιστα ο κ. Μπουτάρης πρόκειται να μεταβεί στον χώρο για να καλωσορίσει τους προσκυνητές.

Εκτός των μουσουλμάνων πιστών που ζουν στη Θεσσαλονίκη και όσων θα συνοδεύσουν τον ιμάμη από τη Θράκη, στο Γενί Τζαμί θα έχουν τη δυνατότητα να προσευχηθούν και εκατοντάδες Τούρκοι εκδρομείς από τα «καραβάνια» που τούτες τις ημέρες συρρέουν στην πόλη με αφορμή την αργία του Ραμαζανιού. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και οι άλλοι φορείς της πόλης προσδοκούν στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία και διά της θρησκευτικής οδού. Γι’ αυτό και η δημοτική αρχή σχεδιάζει να παραχωρήσει εκ νέου το Γενί Τζαμί για τους εορτασμούς του Μπαϊραμιού τον ερχόμενο Οκτώβριο, αναδεικνύοντας μάλιστα την τελετή σε σημαντικό για την πόλη γεγονός. Τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ασκούν οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρη την επικράτεια, σε ιδιωτικούς κυρίως χώρους.

Στην Αθήνα έχουν ζητήσει - και τους χορηγήθηκε- για την προσευχή το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν θα «χρειαστούν» το ΟΑΚΑ.

Λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μεταναστεύσει χιλιάδες μουσουλμάνοι. Στη Ρόδο, εξάλλου, οι εκεί μουσουλμάνοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσευχηθούν στο μεγαλύτερο τέμενος του νησιού, Σουλεϊμανίγια, που ανοίγει κάθε χρόνο για τον σκοπό αυτό.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου