Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

«Η Καβάλα μέσα από τα μάτια των ποιητών της»

Στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου ανεβαίνει μια πρωτοποριακή παράσταση βασισμένη στο έργο του Ελληνα συγγραφέα και ποιητή Δημήτρη Λέντζη, «ΠΥΡΟτεχνήΜΑΤΑ». Στο ανοιχτό θέατρο του παλιού φρουρίου της Καβάλας, την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο, η ομάδα Χ-ΟΔΟΣ, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Παύλου Λεμοντζή, προβάλλει μια σύγχρονη ματιά της πόλης της Καβάλας.

Η παράσταση αποτελεί μια συρραφή κειμένων που ανήκουν σε Καβαλιώτες ποιητές και ενός θεατρικού αναλογίου του Δημήτρη Λέντζη που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1999.

Ο σκηνοθέτης Παύλος Λεμοντζής μάς μίλησε για τη νέα του απόπειρα που συντελείται εις μνήμην του εκλιπόντος πια συγγραφέα και ποιητή Λέντζη.

«Η παράσταση είναι μια προσωπική μου ματιά στο έργο ΠΥΡΟτεχνήΜΑΤΑ του Δημήτρη Λέντζη. Η πλοκή και η δομή είναι βασισμένες στο έργο του. Κατά την αφήγηση έχουν επιλεχθεί στίχοι από Καβαλιώτες ποιητές που παρουσιάζονται σε μορφή στιχομυθίας. Η αφήγηση αποκτά μορφή διαλόγου και παράλληλα συνοδεύεται με ήχους παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μια διασκευή του έργου του Λέντζη που είχε ανεβεί το 1999 στον ίδιο χώρο με σήμερα, του θεάτρου του φρουρίου Καβάλας. Η επιλογή της βυζαντινής μουσικής δίνει έναν άλλο χαρακτήρα, πιο προκλητικό με τη θετική έννοια του όρου. Αποτελεί μια πρόταση θέασης της πόλης της Καβάλας μέσα από τα μάτια των ποιητών της, ντυμένα με ήχους Ανατολής. Η Καβάλα είναι μια πόλη προσφυγιάς».

Η παράσταση «ΠΥΡΟτεχνήΜΑΤΑ» παρουσιάζεται δεκατέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της. Το 1999 ανέβηκε για πρώτη φορά ένα θεατρικό αναλόγιο του Δημήτρη Λέντζη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με τον τίτλο «Ηχοι, Εικόνες και Λέξεις μέσα στο Παλιό Κάστρο», στο πλαίσιο των «Ελευθεριών» της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου