Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

XANIaRT 2013 : Εικαστικές γέφυρες ενώνουν Χανιά με Θεσσαλονίκη

Γέφυρες πολιτισμού ανάμεσα στα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη ρίχνουν τρεις νέες εικαστικές εκθέσεις που εγκαινιάζονται η μία απόψε το βράδυ στις 8.30 μ.μ. στον Αγιο Ρόκκο Σπλάντζιας, η δεύτερη το Σάββατο στη Ροτόντα Επισκοπής Κολυμπαρίου και η τρίτη την ερχόμενη Κυριακή στον χώρο 'Al Canea' στο παλιό λιμάνι. 

Οι εκθέσεις που θα διαρκέσουν έως τις 25 Αυγούστου και 30 Οκτωβρίου αντίστοιχα, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος "ΧΑΝΙaRT 2013 - Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων".

Συγκεκριμένα, την έκθεση με τίτλο 'Ματαιότης ? Vanitas', που θα πραγματοποιηθεί στον Αγιο Ρόκκο Σπλάντζιας και συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 'Ελαιουργείον', επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Καρλαφτόπουλος Δημήτρης, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μπούτλης Αλκης, Παπαδόπουλος Αντώνης, Πουλαντζά Νατάσσα, Τσεριώνης Γιώργος και Τσιρώνης Γιάννης.  

«Πρόκειται για ζωγραφικά έργα, γλυπτά και κάποιες μικρές εγκαταστάσεις στον χώρο που έχουν ως θέμα τη νεκροκεφαλή, η οποία ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό θέμα όχι μόνο στη θρησκευτική, αλλά και την κοσμική τέχνη, ειδικά στις Κάτω Χώρες, τον 17ο αιώνα, ενώ τον 19ο αιώνα ασχολήθηκαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες -συμβολιστές κυρίως- αλλά και καλλιτέχνες του μοντερνισμού τις 3 πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα», σημείωσε ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην έκθεση είναι ότι πρόκειται για έργα που προϋπήρχαν και συγκεντρώθηκαν φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν μια ενιαία αφήγηση και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το πώς σύγχρονοι καλλιτέχνες μετασχηματίζουν το σύμβολο της νεκροκεφαλής δίνοντας ο καθένας μια διαφορετική διάσταση στο θέμα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η δεύτερη έκθεση με τίτλο 'Από το Βορρά στο Νότο' που διοργανώνουν στη Ροτόντα Επισκοπής Κολυμπαρίου η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 'Ελαιουργείον' και στην οποία συμμετέχουν οι Αιμιλία Καραποστόλη, Βασίλης Καρκατσέλης και Θεόδωρος Λάλος.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Γεωργία Κουρκουνάκη, επεσήμανε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ότι η έκθεση θέτει σε διάλογο δύο σημαντικά μνημεία, τη Ροτόντα Θεσσαλονίκης και τη Ροτόντα Επισκοπής, τα οποία αποτελούν τα δύο πιο καλοδιατηρημένα μνημεία του συγκεκριμένου τύπου από τα 3 συνολικά που βρίσκονται στη Βαλκανική Χερσόνησο. «Τα έργα διερευνούν την ταυτότητα των δύο μνημείων, αλλά και τους τρόπους που έχουν αποτυπωθεί μέσα από τις διεργασίες της συλλογικής και της ατομικής μνήμης», σημείωσε η κα Κουρκουνάκη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έργα ζωγραφικής, κολάζ, μεταφωτογραφίας, ηχητικών συνθέσεων «εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική, την ιστορία, αλλά και τους διαφορετικούς τόπους που διαμορφώνουν έναν νέο φασματικό χώρο μνήμης προς διερεύνηση», καλώντας τον επισκέπτη να ταξιδέψει σε ένα ταξίδι από τον Βορρά στον Νότο και αντίστροφα.

Η αρχιτέκτονας και μουσικός Αιμιλία Καραποστόλη, που συμμετέχει στη συγκεκριμένη έκθεση, ανέφερε για τα έργα που παρουσιάζει: «Η έρευνά μου ειδικεύεται στα ηχοτοπία οπότε έχοντας ως βάση το θέμα της έκθεσης προσπάθησα να συνδέσω ηχητικά την Επισκοπή Χανίων με τη Ροτόντα Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό πειραματίστηκα, συνέλεξα πάρα πολλούς ήχους και προσπάθησα να κάνω μια σύνθεση, η οποία να δίνει άλλα νοήματα στον χώρο, αλλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως δομικό στοιχείο», τόνισε.

Τέλος, ο πρωτεργάτης και 'ψυχή' του ΧΑΝΙaRT, Ιωάννης Αρχοντάκης, επεσήμανε ότι η έκθεση 'Το σώμα και οι διαστάσεις του', που θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Κυριακή, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα Τέχνης 'Al Canea' και την οποία διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η αίθουσα Τέχνης 'Al Canea' και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 'Ελαιουργείον' και επιμελείται η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, δίνει τη δυνατότητα μιας σειράς ειδικών δράσεων, όπως περφόρμανς, βίντεο αρτ και φωτογραφίας.  

  haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου