Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Κινδυνεύουν με έξωση τα μουσεία της ΕΔΙΑ

Με τη βοήθεια δήμων, η ΕΔΙΑ Κ.-Δ.Μακεδονίας ίδρυσε δύο μουσεία στην Κοζάνη και στο Τσοτύλι. Αλλά το ίδιο βρίσκεται στο δρόμο. Είχε στεγαστεί αρχικά στο διατηρητέο κτήριο της οδού Θεοφίλου στην Ανω Πόλη, που ανακαινίστηκε επί Θεσσαλονίκης-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για να στεγάσει το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ).

 Το ΕΔΙΑ έχει διασώσει τα ματωμένα ρούχα των  Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά.
Η προγραμματική σύμβαση, που φέρει την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως υπουργού Πολιτισμού τότε, ήταν αορίστου χρόνου και προέβλεπε τη συστέγαση και άλλων συναφών φορέων. «Οταν έγινε η εκκαθάριση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας -το 2003- πέρασαν όλα αυτά τα ακίνητα στο υπουργείο Οικονομικών, στα Ελληνικά Ακίνητα. Αλλά αυτοί θεωρούν ότι έχει λήξει η σύμβαση. Κι εφ' όσον δεν υπογράφηκε νέα προγραμματική σύμβαση, θεωρούν ότι είμαστε παράνομοι κάτοχοι», λέει ο Τ. Μηταφίδης.

Ο χώρος ευνοούσε, γιατί η ΕΔΙΑ συγκρότησε αντιστασιακή, αλλά και εκπαιδευτική ομάδα, με το βλέμμα στη νέα γενιά. «Ερευνητές μπορούσαν να εξετάσουν τα αρχεία, γίνονταν προβολές και εκδηλώσεις στη γειτονιά», τονίζει. Τα Ελληνικά Ακίνητα απειλούσαν ότι θα κοινοποιήσουν στην ΕΔΙΑ πρωτόκολλα αποβολής, που προέβλεπαν απλήρωτα μισθώματα ύψους 150.000 ευρώ συν τόκους υπερημερίας και θα προχωρήσουν σε, μήνυση για παράνομη κατοχή δημόσιου ακινήτου. Τελικά η ΕΔΙΑ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κτήριο στα τέλη Μαΐου 2013.

«Μας έχουν επιβάλει και χαράτσια. Παρά το ότι με βάση νόμο του 1993 τα διατηρητέα κτήρια, επειδή έχουν υψηλό κόστος συντήρησης, έχουν απαλλαγές. Μάλιστα, λέει ο νόμος, όταν από τη χρήση του ακινήτου δεν δημιουργείται εισόδημα. Οπως συμβαίνει μ' εμάς. Αλλά μας έβαλαν το χαράτσι της ΔΕΗ και δύο φορές πήγαν να μας κόψουν το ρεύμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 5.000 ευρώ χαράτσι, λες και ήμασταν ιδιοκτήτες», καταγγέλλει.

Η ΕΔΙΑ Κ.-Δ. Μακεδονίας έχει διασώσει τα ματωμένα ρούχα των δύο δολοφονηθέντων στη Θεσσαλονίκη, των βουλευτών της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργου Τσαρουχά. Τώρα αναμένεται η υλοποίηση της υπόσχεσης του Γ. Μπουτάρη, πως θα δώσει στέγη σε ένα από τα οικήματα του δήμου στην Ανω Πόλη. «Για να βρουν επιτέλους ανάπαυση και τα ρούχα των δολοφονηθέντων», λέει ο Τ. Μηταφίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου