Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Καστοριά: Αρχίζει το 2ο Μεσαιωνικό-Βυζαντινό Φεστιβάλ «Αλεξιάδα»

Η λιτανεία της εικόνας της Θεοτόκου, αναπαραστάσεις με κοστούμια εποχής, μουσικές μπάντες που προσφέρουν θέαμα και μία ολοήμερη υπαίθρια βυζαντινή αγορά συνθέτουν ένα μοναδικό φεστιβάλ.

Το βυζαντινό «πρόσωπο» και τη μακρά παράδοσή της επιχειρεί να προβάλλει για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πόλη της Καστοριάς με το 2ο Μεσαιωνικό-Βυζαντινό Φεστιβάλ παλαιάς μουσικής και τεχνών «Αλεξιάδα», που διεξάγεται στις εκκλησίες και στα αρχοντικά της πόλης.

Η «αυλαία» ανοίγει στην Παναγία Κουμπελίδικη, με τη χοροθεατρική παράσταση «Ξενιτεμός» της ομάδας «Μύησις», μια παράσταση αφιερωμένη στην πόλη της Καστοριάς και τους απόδημους Καστοριανούς.

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία της εικόνας της Θεοτόκου -χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ- ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με παλιά καστοριανά τραγούδια από τη χορωδία «Αρμονία» και ιστορικό δρώμενο με εθελοντές και κοστούμια εποχής.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, επίσης, συναυλία από τη χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Έλαφος», μουσικές από τους Codex και La Vaga Harmonia, θεατρική παράσταση από την Ομάδα Πειραματικού Θεάτρου frACTals, έκθεση του αρχιτέκτονα Μιχάλη Βασιλόπουλου με μακέτες από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, με θέμα «Όταν η αρχιτεκτονική γίνεται διαλογισμός» και τον βυζαντινό εσπερινό στο ναό Αγίου Γεωργίου της Πολιτείας με τη Βυζαντινή Χορωδία της Μητρόπολης Καστοριάς.

Στις 23 Αυγούστου, την τιμητική της έχει η παραδοσιακή μουσική με την συναυλία του Χρόνη Αϊδονίδη, της Νεκταρίας Καραντζή και της Θεοδοσίας Στίγκα, ενώ από τις 26 Αυγούστου (έως και τη λήξη των εκδηλώσεων) σημαιοφόροι του Cavorigno, από την Απουλία της Ιταλίας, με μεσαιωνικές στολές, λάβαρα και μουσική μπάντα θα προσφέρουν θέαμα και επιδείξεις σε όλη την πόλη.

Όσο για την κορυφαία στιγμή της φετινής διόργνανωσης, αναμένεται να είηναι και πάλι η αναπαράσταση της παράδοσης της Καστοριάς στον Αλέξιο Α' Κομνηνό, με εθελοντές που θα φορούν κοστούμια εποχής.

Όπως και πέρυσι, θα λειτουργήσει ολοήμερη υπαίθρια βυζαντινή αγορά με δρώμενα και αναπαραστάσεις από επαγγελματίες, καλλιτέχνες και φοιτητές των ΤΕΙ Καστοριάς και των φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών,

Το φεστιβάλ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Μαρίας Φωτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου