Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της νεολαίας

Στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης αυτό το Σάβατο 5 Οκτωβρίου 2013


H Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει αυτό το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 6.30 μ.μ. το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της νεολαίας, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ (PAOK SPORTS ARENA) στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Στο Φεστιβάλ αυτό θα συμμετέχουν συνολικά 2.500 νέες και νέοι από όλο τον ελλαδικό χώρο και από τα 427 πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία που συσπειρώνουν την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Επίσης θα συμμετέχουν 30 Πόντιοι καλλιτέχνες, τραγουδιστές, λυράρηδες, νταουλτζήδες κ.ά. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες όπως ενημέρωσε το thebest.gr, η Βιβή Λουκοπούλου-Στεφανίδη Αντιπρόεδρος Φάρου Ποντίων Πατρών και υπεύθυνη χορευτικών τμημάτων, θα είναι και ο Φάρος Ποντίων της Πάτρας.

Το Φεστιβάλ αφιερώνεται στον αείμνηστο λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη, ο οποίος ιχνηλάτησε την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στο δρόμο του πολιτισμού και την παράδοσης και με την δουλειά του στα δύσκολα χρόνια κατέγραψε μνήμες των προσφύγων της πρώτης γενιάς και τις παρουσίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας με τον τίτλο «Ποντιακοί Αντίλαλοι». Τιμώμενοι στο Φεστιβάλ θα είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης και ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου Αντώνης Αντωνιάδης.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί το κοινό να έρθει για να αφουγκρασθεί του χτύπους της καρδιάς του Ποντιακού Ελληνισμού, που θα χτυπά εδώ στην Θεσσαλονίκη, να δει τις νέες και τους νέους που πιασμένοι χέρι χέρι ως μια ψυχή και ένα σώμα και θα αντιληφθεί ότι οι νέες και νέοι δεν χορεύουν μόνο, αλλά στέλνουν μηνύματα με τον χορό τους, μηνύματα ενότητας, αλληλεγγύης, αγάπης ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον.

Στον χαιρετισμό του ο Γεώργιος Παρχαρίδης Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ, Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε) και Πρόεδρος Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε) αναφέρει χαρακτηριστικά, «εκφράζω την χαρά και την ικανοποίηση μου γιατί παρ’ όλη την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας εδώ και μερικά χρόνια, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος κατάφερε να πραγματοποιήσει το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της νεολαίας της στην Θεσσαλονίκη.

Πρέπει να ομολογήσουμε βέβαια ότι η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής στηρίχθηκε οικονομικά από τον Ο.Π.Α.Π. τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια αλλά και στον εθελοντισμό.

Στις 5-10-2013 η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού θα χτυπήσει εδώ στην Θεσσαλονίκη όπου στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ θα ακουστούν οι βηματισμοί των χορών των 2500 νεανίδων και νέων, θα ακουστεί το ποντιακό τραγούδι και η ποντιακή μουσική με λύρες, νταούλια, τουλούμια κ.ά.

Είπα πολλές φορές αλλά νιώθω την ανάγκη να το ξαναπώ ότι η συνάντηση αυτή δεν είναι όπως πιστεύουν μερικοί, μόνο Φεστιβάλ Χορών αλλά Πανελλαδική Συνάντηση της Νεολαίας μας με αγάπη, ενότητα, αλληλεγγύη, ελπίδα και προοπτική για το μέλλον.

Το Φεστιβάλ αυτό ως γνωστόν αφιερώθηκε στον αείμνηστο λαογράφο και συγγραφέα Στάθη Ευσταθιάδη. Αισθανόμαστε μεγάλη τιμή που τιμούμε τον Στάθη Ευσταθιάδη γιατί είναι ο άνθρωπος που ιχνηλάτησε τα βήματα του πολιτισμού και της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια.

Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ αυτού όπως τον Σ.Πο.Σ Θεσσαλονίκης, την επιτροπή πολιτισμού της Π.Ο.Ε, τα υπόλοιπα Σ.Πο.Σ, τους παρουσιαστές του προγράμματος, τους χορηγούς, όλους τους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλιο των 425 πρωτοβάθμιων σωματείων, όλους τους μουσικούς αλλά όλως ιδιαίτερα τις νεανίδες και τους νέους που για μια ακόμα φορά θα χαρίσουν μοναδικές εικόνες σε όλο τον κόσμο και θα εγγυηθούν την συνέχιση του πολιτισμού και της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού».

Το φετινό Φεστιβάλ αφιερώνεται στον αείμνηστο λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη

Η έκρηξη της νάρκης που του στέρησε την όραση σε ηλικία 19 ετών, ήταν η αφορμή να μετατρέψει την «αδυναμία» σε δύναμη.

Το 1949 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο και την ίδια χρονιά ξεκινά τις θρυλικές εκπομπές «Ποντιακοί Αντίλαλοι» στο Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων Θεσσαλονίκης. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, αναζητώντας μουσικούς πρώτης γενιάς για να πλαισιώσουν τις εκπομπές του, συλλέγοντας και καταγράφοντας έτσι υλικό ανεκτίμητης ιστορικής, μουσικής και λαογραφικής αξίας.

Οι εκπομπές του συνεχίζονται για πολλές δεκαετίες, γαλουχώντας δύο γενεές στην ποντιακή παράδοση, αλλά και πολλούς μουσικούς και τραγουδιστές που μαθήτευσαν κοντά του. Παίζει και ο ίδιος λύρα και τραγουδά, με τη συνοδεία της αδελφής του, Μαρίας. Παράλληλα, σπουδάζει Νομική και γίνεται Διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου με βαθμό «Άριστα».

Πραγματοποιεί πνευματικά συμπόσια και διαλέξεις (από το 1969 με το «Φάρο Ποντίων» του οποίου υπήρξε ιδρυτής) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάνω σε θέματα ιστορικά και λαογραφικά. Οι λαογραφικές αναζητήσεις του επεκτείνονται και στο σημερινό Πόντο, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες, συνομιλώντας με ηλικιωμένους που θυμούνται τον ξεριζωμό, και καταγράφοντας ξεχασμένες μελωδίες & δίστιχα. Συνεχίζει τις καταγραφές του και στη Γεωργία, πριν τη δεκαετία του ΄90.

Το 1981 εκδίδει «Τα τραγούδια του Ποντιακού Λαού», ένα βιβλίο «ορόσημο» για όσους ασχολούνται με το ποντιακό τραγούδι. Συνέγραψε συνολικά 16 ποντιακά θεατρικά έργα, δύο ποιητικές συλλογές στην ποντιακή διάλεκτο και εξέδωσε τρία cd με καταγραφές από την Ελλάδα και το σημερινό Πόντο. Για την όλη προσφορά του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το πρώτο βραβείο, την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Γερμανίας, την Π.Ο.Ε. και εκατοντάδες άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου