Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

«Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα παιδιά» θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Η Ειδική Γραμματέας Αθηνά Λινού καλωσορίζει την πρωτοβουλία ίδρυσης του «Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα παιδιά» στο κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και σε συνεργασία με το αντίστοιχο Κέντρο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (CTY)
Ο Τζακ Αντράκα, ο νεαρός που ανακάλυψε πρόσφατα το τεστ διάγνωσης για τον καρκίνο στο πάγκρεας και ο Λάρρυ Πέιτζ, ένας εκ των ιδρυτών της Google παρακολουθούσαν όταν ήταν μαθητές τα προγράμματα στο «Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα παιδιά» του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ένα αντίστοιχο κέντρο, το πρώτο στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014 στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και σε συνεργασία με το αντίστοιχο Κέντρο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (CTY).

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η ίδρυση και η λειτουργία του «Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος των 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Στόχος του Κέντρου είναι να εντοπίσει χαρισματικούς μαθητές της χώρας μας, ηλικίας από 5 έως και 18 ετών, και να τους προσφέρει, μέσα από ολοκληρωμένα καλοκαιρινά προγράμματα τριών εβδομάδων, συνολικές εμπειρίες, άριστες εκπαιδευτικές προοπτικές, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να ενισχυθεί η φιλομάθεια και η πνευματική τους ανάπτυξη, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο για Χαρισματικά Παιδιά του Johns Hopkins ιδρύθηκε το 1979 και στα καλοκαιρινά του προγράμματα που πραγματοποιούνται σε 25 τοποθεσίες σε ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ εγγράφονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 9.450 μαθητές.

«Στην Ελλάδα, τα πρώτα βήματα της πολυετούς πορείας θα είναι η γνωριμία των Ελλήνων μαθητών με το πρόγραμμα CTY. Ήδη, 10 μαθητές, 12 – 16 ετών, από Κρήτη, Πειραιά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιλέχθηκαν για να παρακολουθήσουν τον Ιούλιο το καλοκαιρινό πρόγραμμα του CTY στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Διευθυντής του CTY International, Simeon Brodsky.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Παναγιώτης Βλάχος, τόνισε ότι το Κολλέγιο ως φορέας εκπαιδευτικής παράδοσης και φιλοσοφίας ήταν αυτονόητο να ενδιαφερθεί για τη δημιουργία του Κέντρου για τα Χαρισματικά Παιδιά.

Στην εκδήλωση, το «παρών» έδωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος δήλωσε ότι «το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά θα προσφέρει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου σε χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές όλων των κοινωνικών τάξεων από όλη την Ελλάδα».

«Το Υπουργείο Παιδείας από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε την ανάγκη τόσο των χαρισματικών παιδιών όσο και της πατρίδας, γι’ αυτό και αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία», επεσήμανε η Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Αθηνά Λινού.

Σημειώνεται ότι το διεθνές κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» από το 1996 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 2.470 δωρεές σε 109 κράτη, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Άνω του 80% του συνολικού ποσού που έχει δοθεί σε δωρεές στην Ελλάδα και σε προγράμματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό. Από τη δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2012, ήδη έχουν διατεθεί 58 εκατομμύρια, με 171 δωρεές σε ΜΚΟ σε όλη τη χώρα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου