Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Με προσφορές και ειδικές τιμές επιδιώκουν να "ξυπνήσουν" τον εσωτερικό τουρισμό οι ξενοδόχοι της Β. Ελλάδας

Με προνομιακές τιμές και ειδικά πακέτα διακοπών για τη φετινή θερινή σεζόν, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, φιλοδοξούν να αφυπνίσουν... τον "ναρκωμένο" εσωτερικό τουρισμό οι ξενοδόχοι και γενικότερα οι τουριστικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Ενόψει καλοκαιριού ετοιμάζονται να "ρίξουν" στην αγορά δελεαστικές προσφορές, με στόχο να φέρουν πίσω τους χαμένους, λόγω της οικονομικής κρίσης, 'Ελληνες πελάτες.

Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, οι κρατήσεις για το φετινό Πάσχα σε Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο αποτύπωσαν αναιμικό ενδιαφέρον από πλευράς των Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι είχαν πολύ μικρό μερίδιο στις σημαντικά αυξημένες, σε σχέση με πέρυσι, διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, μετά τον Απρίλιο, κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών και μέχρι το ύψος της Λεπτοκαρυάς, τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα με πινακίδες βαλκανικών χωρών τείνουν πλέον να συγκρίνονται σε αριθμό με εκείνα που φέρουν ελληνικές πινακίδες! Πρόγραμμα προσέλκυσης εσωτερικού τουρισμού στη Χαλκιδική από τις 15/6 "Από τις 15 Ιουνίου, αμέσως μόλις κλείσουν τα σχολεία, ξεκινάμε πρόγραμμα προβολής της Χαλκιδικής και προσέγγισης του εσωτερικού τουρισμού, μέσω πχ, πενθήμερων πακέτων, με ειδικές τιμές ή προσφορές. Οι οριστικές αποφάσεις για την ακριβή μορφή που θα λάβουν αυτά τα πακέτα θα ληφθούν πολύ σύντομα" σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής της περιοχής και της Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, οι Έλληνες τουρίστες στη Χαλκιδική ήταν πολύ λίγοι. Σύμφωνα με τον κ.Τάσιο, "ενώ η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής ξεπέρασε το 75%, μόλις το 10% αυτής αφορούσε σε κρατήσεις από Ελληνες. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί". Έτσι, οι ξενοδόχοι της περιοχής αναλαμβάνουν μεν δράση για να προσελκύσουν περισσότερους Ελληνες, αλλά τα “φώτα” παραμένουν στραμμένα στους ξένους τουρίστες, που επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον.

"Από τις 25 Μαΐου και μετά και βάσει των προκρατήσεων, οι πληρότητες για τα ξενοδοχεία άνω των 80 δωματίων ξεπερνούν το 70%-80%, με τους τουρίστες να προέρχονται κυρίως από ξένες αγορές, όπως Ρωσία, Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες. Επίσης, άνοδο της τάξης του 6%-7% βλέπουμε στους Γερμανούς, οι αφίξεις των οποίων είχαν σημειώσει τα προηγούμενα χρόνια σημαντική κάμψη. Στους Ρώσους τουρίστες παρατηρούμε πολύ σημαντική άνοδο, που κυμαίνεται - ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου - μεταξύ 10% και 20%, με αποτέλεσμα πλέον να ανταγωνίζονται ευθέως τους Γερμανούς σε αριθμό, ενώ διαβλέπουμε σταθερά ανοδική τάση και στο μέλλον. Αυξημένες είναι και οι κρατήσεις από Τούρκους, για την περίοδο όμως μετά τις 15 Ιουνίου" σημείωσε ο κ. Τάσιος.

Ινδοί δημοσιογράφοι στα χνάρια του Μεγαλέξανδρου Για να αξιοποιήσει τη διαφαινόμενη θετική τάση, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από το εξωτερικό, ο Οργανισμός προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις και ταξίδια εξοικείωσης ("fam trips"), π.χ., τεσσάρων εξειδικευμένων δημοσιογράφων γαστρονομίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Δημοσιογράφων Γαστρονομίας, αλλά και Ινδών δημοσιογράφων, που θα βαδίσουν στα "χνάρια" του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Καβάλας και Χαλκιδικής.

Στο 60% η πτώση του εσωτερικού τουρισμού στην Πιερία, αλλά έρχονται προσφορές Στο 60%, σε σχέση με μόλις λίγα χρόνια πριν, ανέρχεται η μείωση του εσωτερικού τουρισμού στην Πιερία, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αφροδίτη Λέινα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "οι Ελληνες, που ανέκαθεν τιμούσαν την περιοχή, έχουν λείψει στην Πιερία". Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, αν και το φετινό Πάσχα σημειώθηκε αύξηση διανυκτερεύσεων κατά 35%-40%, σε σχέση με πέρυσι, οι Ελληνες αντιπροσώπευαν πολύ μικρό ποσοστό αυτής.

Αντίθετα, στα περίπου 200 από τα 400 ξενοδοχεία της περιοχής, που λειτούργησαν για το Πάσχα, οι ξένοι τουρίστες ήταν σημαντικά αυξημένοι. "Υπολογίζαμε ότι, φέτος το Πάσχα, είχαμε περίπου 7000 επισκέπτες, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να κυμαίνονται μεταξύ 30% και 100%. Οι αυξημένες πληρότητες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τα μεγάλα ξενοδοχεία, που προσφέρουν all-inclusive πακέτα οργανωμένων εκδρομών, ενώ οι χαμηλές τα μικρότερα, που υποδέχονται κυρίως μεμονωμένους Ελληνες τουρίστες και αυτό είναι ένας δείκτης της τάσης" σημείωσε η κ. Λέινα.

Προκειμένου να αυξηθούν οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών στην Πιερία, η Ένωση Ξενοδόχων σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να οργανώσει πρόγραμμα προνομιακών τιμών, όπως και πέρυσι.

"Πέρυσι είχαμε έρθει σε συμφωνία με περίπου το 1/4 των ξενοδοχείων της Πιερίας που είχαν διαθεσιμότητα, προκειμένου να προσφέρουμε προνομιακές τιμές σε Ελληνες τουρίστες, της τάξης των 40 ευρώ με πρωινό στα μονάστερα και 70 ευρώ με πρωϊνό στα τετράστερα. Φέτος θα κάνουμε το ίδιο πράγμα για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου" επεσήμανε η πρόεδρος της 'Ενωσης Ξενοδόχων.

Σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες και με βάση τις προκρατήσεις για τη θερινή σεζόν, σημειώνεται αύξηση της τάξης του 10% στους Ρώσους και τους Σέρβους τουρίστες, αλλά και επάνοδος των Γερμανών και των Πολωνών, που το τελευταίο διάστημα απείχαν από τα πιερικά θέρετρα.

Το βελτιωμένο κλίμα για την Ελλάδα έφερε τουρίστες στη Θάσο το Πάσχα, αν και μόνο ένας στους δέκα ήταν Ελληνας Σε αυξημένες κρατήσεις από ξένους τουρίστες εξαργυρώνει την επάνοδο των θετικών απόψεων για τον ελληνικό τουρισμό η Θάσος, η οποία όμως επίσης δεν "βλέπει" πλέον αρκετούς Έλληνες στα θέρετρά της.

"Ο εσωτερικός τουρισμός βρίσκεται σε πτωτική πορεία και ένα πρώτο δείγμα για τη φετινή σεζόν ήταν η περίοδος του Πάσχα, όπου, παρότι σημειώθηκε συνολική αύξηση αφίξεων άνω του 20% με τις πληρότητες στα μεγάλα ξενοδοχεία να ξεπερνούν το 70%, μόνο ένας στους δέκα τουρίστες στη Θάσο ήταν 'Ελληνας" εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της εκεί Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Κατά τον ίδιο, ωστόσο, οι ξενοδόχοι της περιοχής έχουν ήδη ρίξει τις τιμές κοντά στα όρια και δεν μπορούν να κάνουν εύκολα πρόσθετες προσφορές ειδικά για τους Ελληνες. "Τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων για παράδειγμα, είχαν προσφορές με 40-50 ευρώ το δίκλινο τον Μάιο. Όλη τη σεζόν μπορείς να βρεις πάρα πολλά ξενοδοχεία τριών αστέρων με 70 ευρώ το δίκλινο με πρωϊνό. Πόσο παραπάνω να πέσουν οι τιμές;" είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ό,τι η Θάσος έχει χάσει σε εσωτερικό τουρισμό, το έχει "κερδίσει" σε ξένους τουρίστες. "Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε δέκα ακυρώσεις για κάθε μία κράτηση, εξαιτίας του κακού κλίματος, των διάφορων αρνητικών συμβάντων και των απεργιών στα λιμάνια. Φέτος, το κλίμα είναι πολύ καλύτερο, έχει επικρατήσει ηρεμία και, με βάση τις προκρατήσεις, εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια άνοδο της τάξης του 20% για το φετινό καλοκαίρι, αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία" σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Σημαντική άνοδος, της τάξης του 25%, αναμένεται στις διανυκτερεύσεις Ρώσων τουριστών, ενώ πολύ θετικά είναι τα μηνύματα και από τις αγορές Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.

“Ανοδική είναι η τάση και από τις δυτικές αγορές, με εξαίρεση την αγορά της Σκανδιναβίας, που δεν λέει να πάρει τα πάνω της” σημείωσε ο κ.Παπαδημητρίου.

Οπως εξήγησε, στους Γερμανούς σημειώνεται σταθεροποίηση μετά την πτώση των τελευταίων ετών, ενώ και από τη Βρετανία τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

"Τα πρώτα τρία αεροπλάνα, που ήρθαν φέτος το Πάσχα στη Θάσο, ήταν ασφυκτικά γεμάτα και οι πτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 2 Οκτωβρίου" κατέληξε.

Οι Ελληνες ταξιδεύουν, παρότι η κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειές τους Οι Ελληνες ταξιδεύουν, επωφελούμενοι και από τις μειωμένες τιμές που προσφέρουν ξενοδόχοι, ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες, αλλά λόγω της κρίσης έχουν αλλάξει συνήθειες και έχουν χαμηλώσει σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Χρήστος Παπαδόπουλος, εκ μέρους της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης και πρόσθεσε: "Το Πάσχα, οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές και γενικά ο κόσμος ταξίδεψε αρκετά. Απλά αντί για δέκα διανυκτερεύσεις, όπως συνηθιζόταν κάποτε, μπορεί να έκανε πέντε ή τρεις κι αντί να πάει σε ακριβούς προορισμούς, όπως το Παρίσι, προτίμησε την κοντινή Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι, τις οδικές εκδρομές προς Ιταλία και τα ταξίδια εντός Ελλάδας, όπως στα νησιά".

Ερωτηθείς αν μεταξύ των Ελλήνων που ταξιδεύουν υπάρχει μεγαλύτερη στροφή προς προορισμούς εντός Ελλάδας, από ό,τι προς φθηνότερες αγορές του εξωτερικού, ο κ.Παπαδόπουλος απάντησε ότι η τάση είναι "μοιρασμένη".

Κατά τον ίδιο, εκτιμήσεις για την πορεία του εσωτερικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι δεν είναι δυνατόν να γίνουν ακόμη, καθώς οι Ελληνες συχνά αποφασίζουν για τις διακοπές τους "στο παρα πέντε". "Ωστόσο, μας δημιουργείται η αίσθηση ότι επειδή οι Ελληνες έχουν ανάγκη να ταξιδεύουν, θα βρουν και φέτος τον τρόπο και θα ταξιδέψουν" κατέληξε.
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου