Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο Γιάννης Βούρος στο τιμόνι του ΚΘΒΕ

Ο θεατρολόγος και ηθοποιός Γιάννης Βούρος, ορίστηκε σήμερα, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Ο κ.Βούρος (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) που θα είναι ο 16ος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (από την ίδρυσή του το 1961) αναλαμβάνει τη θέση την οποία μέχρι την περασμένη εβδομάδα κατείχε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης.

Ο κ.Χατζάκης παραιτήθηκε από τη θέση του (η θητεία του έληγε τυπικά στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου) προκειμένου να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ.Χατζάκης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου σκηνοθετεί για το ΚΘΒΕ την καλοκαιρινή παράσταση με το έργο “Ειρήνη” του Αριστοφάνη.

Η ...ειρήνη φαίνεται να ...επιστρέφει πέραν των καλοκαιρινών σκηνών και στα παρασκήνια του ΚΘΒΕ όπου οι ηθοποιοί – ή μερίδα εξ αυτών- κατέβασαν χθες (28 Μαΐου -μέρα και τυπικής λήξης της θητείας του Διοικητικού συμβουλίου) το πανό στο οποίο ανέγραφαν μάλλον αντιαισθητικά την προτροπή “Τρικούκη φύγε τώρα” αλλά η αισθητική της πρόσοψης του θεάτρου και του κέντρου της πόλης (το θέατρο της ΕΜΣ βρίσκεται απέναντι από το Λευκό Πύργο και το πανό ήταν κρεμασμένο πάνω ακριβώς στην προμετωπίδα του θεάτρου καλύπτοντας τους τίτλους των έργων που παίζονται αυτή την περίοδο στη δεύτερη κρατική σκηνή) επλήγη και πάλι.

Το πανό με την προτροπή “φύγε” αντικαταστάθηκε με ένα άλλο (με κόκκινα αυτή τη φορά γράμματα κι όχι μαύρα όπως το προηγούμενο της ...αποπομπής) στο οποίο αναγράφεται “Σωτήρη Χατζάκη ευχαριστούμε για όσα έκανες” .

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών “διαχωρίζει -αν όχι τη θέση- την “αισθητική των μελών της με την κίνηση αυτή μερίδας ηθοποιών”.

“Σε σχέση με την αυθαίρετη κίνηση μερίδας ηθοποιών οι οποίοι ανάρτησαν ευχαριστήριο πανό προς τον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, η αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ οφείλει να δηλώσει πως “Υπερβολές αυτού του τύπου έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την αισθητική μας και τις αρχές μας. Αυτή καθεαυτή η πράξη υποβαθμίζει το μέγεθος της εκτίμησης στο πρόσωπο του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή” τονίζεται στην ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση οι ηθοποιοί σπεύδουν παρ΄ όλα αυτά να διευκρινίσουν ότι “Η αντίρρησή μας σ' αυτόν τον πομπώδη τρόπο έκφρασης δεν συνεπάγεται διαφορετικά συναισθήματα από μεριάς μας απέναντι στο Σωτήρη Χατζάκη”.

Της ανακοίνωσης του Υπουργείου για την τοποθέτηση στη θέση του απερχόμενου κ.Χατζάκη (διορισθέντα ήδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου) του ηθοποιού κ.Βούρου, δεν ακολούθησε νέα ανάρτηση πανό για την υποδοχή του...

Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η ανακοίνωση της σύνθεσης του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ καθώς η θητεία του απερχόμενου (με πρόεδρο τον κ.Μάκη Τρικούκη) έληξε χθες 28 Μαΐου.

Οι πρώτες δηλώσεις Βούρου

 «Τα περί ευθύνης και τιμής είναι αυτονόητα. Το ΚΘΒΕ μπορεί να υπογραμμίσει και να συνεχίσει να ενισχύει τη θέση του όχι μόνο στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και της βαλκανικής χερσονήσου αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Βούρος.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα όταν θα έχει παραχθεί πολιτιστικό προϊόν ικανό να κριθεί και να αξιολογηθεί. Ετσι κι αλλιώς στο χώρο του θεάτρου τα πάντα κρίνονται σαν ένα εκ των υστέρων αποτέλεσμα και όχι σαν ένα εκ των προτέρων γεγονός» σχολίασε λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

 Ο Γιάννης Βούρος στράφηκε από την υποκριτική στην πολιτική και διετέλεσε βουλευτής Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έως το 2012, ενώ ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για θέματα θεάτρου και κινηματογράφου. Tον προηγούμενο χειμώνα επέστρεψε στο σανίδι και έπαιξε στην παράσταση «Sunset Limited» μαζί με τον Αλέκο Συσσοβίτη στο Faust.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Η καταγωγή του είναι από τη Χίο και την Καβάλα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος της Δημοσιογραφίας - Δημοσιολογίας και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην «Ημερησία» και την «Αθηναϊκή» στο πολιτικό ρεπορτάζ και την Κρατική Τηλεόραση (τότε ΕΡΤ) στην ημερήσια εκπομπή ρεπορτάζ «Κάθε μέρα».

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ., Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (1992-1997). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Λ. Βουβούρη «Το εργαστήρι» για παιδιά με νοητική στέρηση, και του Ιδρύματος MDA Ελλάς για παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις. Κείμενα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Από τις εκδόσεις Λιβάνη έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Μ' ένα φλασάκι στο μυαλό».

Ως ηθοποιός έχει υπηρετήσει όλη σχεδόν τη γκάμα των ρόλων του ρεπερτορίου (από ελληνική φαρσοκωμωδία μέχρι Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αριστοφάνη -γαλλικό μπουλβάρ και σύγχρονο ρεπερτόριο), εμφανιζόμενος σε μικρά περιφερειακά θέατρα, σε μεγάλες εμπορικές αίθουσες της Αθήνας, σε θέατρα του εξωτερικού και στην Επίδαυρο.

Εχει σκηνοθετήσει και μεταφράσει θεατρικά έργα από τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ ως παραγωγός έχει χρηματοδοτήσει παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου