Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Νίκος Αβαγιανός: Όταν τον "έκλεψε" η ξελογιάστρα Θεσσαλονίκη...


To Νίκο Αβαγιανό στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα τον γνωρίσαμε μέσα από το TV100 και το πάθος τους για την παραδοσιακή μουσική. "Όργωσε" όλη τη Β. Ελλάδα (και όχι μόνο) και μετέφερε στην οθόνη μας πανηγύρια, χαρές και γιορτές. 

Στην Αθήνα το Νίκο τον γνωρίσαμε σαν την βελούδινη φωνή δίπλα στη Βίκυ Μοσχολιού και τις συμπράξεις του με πολλούς και "μεγάλους" καλλιτέχνες. Στο στέκι του στο Φάληρο, τις ΝΑΙΑΔΕΣ, ξεδίπλωνε κάθε βράδυ το ταλέντο του μέχρι που τον "έκλεψε"  η ξελογιάστρα Θεσσαλονίκη...

Το ogoo.gr  έκανε πρόσφατα ένα μεγάλο αφιέρωμα στο πολύπλευρο ταλέντου του Νίκου Αβαγιανού που συνοδεύεται και από βίντεο.

Απολαύστε το:

«Γεννημένος καλλιτέχνης» είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη διαδρομή του. Μέλος του «στρατεύματος» που δίνει τις μάχες και προχωρά στον… επόμενο στόχο δίχως να εισπράττει τα «γαλόνια» και τις «βραβεύσεις» που συνήθως καταλήγουν στους «στρατηγούς» καις στους «αξιωματούχος» της υψηλής κατηγορίας. 

Κι όμως οι πόλεμοι κρίνονται και από τους «στρατάρχες» αλλά και από τους «στρατιώτες». Ηθοποιός, χορευτής, ερμηνευτής, διασκεδαστής, παρουσιαστής, ο Νίκος Αβαγιανός συνυπήρξε με σπουδαίες προσωπικότητες, που πλέον δεν είναι κοντά μας, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στράτος Διονυσίου, η Βίκυ Μοσχολιού, η Έλλη Λαμπέτη, ο Γιάννης Δαλιανίδης… και ο κατάλογος είναι μακρύς και ατελείωτος. 

Η μεγάλη του αγάπη για την Μοσχολιού, η φιλία τους, οι στιγμές που πέρασε μαζί της στη σκηνή αλλά και στην ζήση τον οδήγησαν στο να πραγματοποιήσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα προς τιμή της στο Χυτήριο με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών. Η όλη εκδήλωση, η οργάνωση, ο «τρόπος» και το «ύφος» της απέσπασαν θερμές κριτικές ενώ η συγκίνηση του κόσμου, αλλά και των συντελεστών, πλημμύρισε την αίθουσα. 


O Νίκος Αβαγιανός σεργιανίζει στις μνήμες του: «Πήγα στη δραματική σχολή πριν καν τελειώσω το εξατάξιο Γυμνάσιο. Τελείωσα το σχολείο ταυτόχρονα με τη σχολή. Ξεκίνησα σαν κομπάρσος στο Θέατρο Ακροπόλ . Χόρεψα σε μικρορολάκια σε όλα τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο Δαλιανίδης, επειδή με ήξερε από παιδί, είχαμε μεγαλώσει στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, με δήλωνε σαν χορευτή, γιατί το μεροκάματο του χορευτή ήταν μεγαλύτερο από του ηθοποιού. Δίχως να έχω κάνει ποτέ μου χορό στην παράσταση «Οι Εραστές του Ονείρου» στο θέατρο Βέμπο το όνομα φιγουράριζε στη μαρκίζα ως σολίστ. Είχα το ρυθμό μέσα μου. Μετά συνεργάστηκα με την Έλλη Λαμπέτη στη «Γλυκιά Ίρμα» και στο «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ. Ακολούθησαν κι άλλες σημαντικές παραστάσεις ώσπου απρόσμενα το τραγούδι μπήκε στη ζωή μου. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα γινόμουν τραγουδιστής. Πήγαινα σε μια εξαιρετική δασκάλα που μου είχε συστήσει η Δήμητρα Γαλάνη για να βελτιώσω τις επιδόσεις μου στα μιούζικαλ. Ένα βράδυ βρέθηκα στα μπουζούκια, στην «Αδυναμία» του Λευτέρη Ψιλόπουλου. Στην παρέα θέλαν να μου κάνουν πλάκα, και είπαν στον Ψιλόπουλο πως τραγουδάω. Εκείνος με γνώριζε σαν θαμώνα, πήγαινα συχνά εκεί με τη Λάσκαρη και το Βοσκόπουλο και άλλως γνωστούς «ξενύχτες». Πλάκα στην πλάκα, με άκουσε, του άρεσα και κάπως έτσι, το 1974 βρέθηκα στην πίστα. Άρχισα να φτιάχνω ένα όνομα σαν ερμηνευτής και βρέθηκα στου «Καρουσάκη», που τότε είχε τα μεγάλα του σουξέ. Εκεί γνώρισα την αγαπημένη μου Πίτσα Παπαδοπούλου. Μετά δούλεψα με τον Καφάση και την Άννα Χρυσάφη. Αργότερα συνεργάστηκα με τη Μοσχολιού, τον Μπιθικώτση… Στη «Φαντασία» δούλεψα με τον Διονυσίου… Αλλά και με τον Τσιτσάνη, τη Μπέλλου, τη Σακελλαρίου, τη Τζένη Βάνου, τον Κόκοτα μοιραστήκαμε το ίδιο πάλκο. Επίσης συνόδευσα τη Βίκυ στην τελευταία ζωντανή εμφάνιση στο Regency Casino της Θεσσαλονίκης. Ήμουν μαζί της κατόπιν δικής της πρότασης. Πάντα όμως θεωρούσα τον εαυτό μου ηθοποιό που προσπαθεί να ερμηνεύσει το τραγούδι, το στίχο, την ατμόσφαιρα, την αλήθεια του»


O Νίκος Αβαγιανός είχε ένα σημαδιακό πέρασμα από την κρατική τηλεόραση (στης Θεσσαλονίκη) που για πολλά χρόνια πρόβαλλε με αξιώσεις το παραδοσιακό τραγούδι και τους πρωτεργάτες του. Έχοντας πλέον κλείσει ένα κύκλο, μετακομίζει οριστικά στην Αθήνα, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά του. Μέχρι να ολοκληρώσει κάποια απ’ τα σχέδια του, μας κερνά φωτογραφίες και video από το αρχείο του. - 

Πηγή: www.ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου