Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Στον αέρα... η 10η ΔΕΒΘ


Μπορεί οι ετοιμασίες για την 10η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης να βρίσκονται στην τελική ευθεία -αφού σ' ένα μήνα από σήμερα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τις πύλες της, στις εγκαταστάσεις της Helexpo- ωστόσο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για την επιτυχή ολοκλήρωσή της απειλούν να... τινάξουν στον αέρα τη διοργάνωση αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Πρόκειται για εργαζόμενους, πο
υ απασχολούνταν στον προηγούμενο φορέα- διοργανωτή της, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που και μετά την κατάργησή του, ανέλαβαν να φέρουν σε πέρα τη φετινή διοργάνωση υπό την εποπτεία της διεύθυνσης Γραμμάτων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε σχετική τους ανακοίνωση, αναφέρουν: «Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της σε ένα μήνα από σήμερα και σε όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ συνεχίζουν πυρετωδώς να εργάζονται και να προετοιμάζουν την έκθεση χωρίς καμία δέσμευση σε ότι αφορά το εργασιακό τους πλαίσιο και το μέλλον του οργανισμού.

Με έκπληξη διαβάσαμε τις σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κυρίου Τζαβάρα στην εφημερίδα «Το Βήμα» και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, εκ μέρους του, για την αμοιβή μας, καθώς τα χρήματα που έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ) για το ΕΚΕΒΙ το έτος 2013 δεν προβλέπεται να εκταμιευθούν.

Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι από την πλευρά του κυρίου Υπουργού φαίνεται να εγκαταλείπονται, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, οι δεσμεύσεις του ίδιου, για την απορρόφησή μας στις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του όγκου και της ποιότητας του έργου που παράγουμε, χωρίς εξασφαλισμένη αμοιβή, για τη διοργάνωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και του συνόλου των δράσεων του ΕΚΕΒΙ, δηλώνουμε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013, παύουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για την προετοιμασία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, για την ενημέρωση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ και για τις υπόλοιπες δράσεις του ΕΚΕΒΙ, μέχρις ότου το Υπουργείο παρουσιάσει ένα πειστικό σχήμα αφενός για τη συνέχιση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, για την ολοκλήρωση των έργων ΕΣΠΑ της ΔΕΒΘ και της Φιλαναγνωσίας, καθώς και για την εξασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου