Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Θεσσαλονίκη: «Τα μνημεία μιλούν» - Ένας διαφορετικός περίπατος


Ένα διαφορετικό περίπατο στα μνημεία της πόλης σχεδίασαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου, για την Πέμπτη 18 Απριλίου, με αφορμή την Ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο περίπατος θα διατρέχει το ιστορικό κέντρο της πόλης, με στάσεις σε επιλεγμένα σημεία όπου οι μαθητές με θεατρικά δρώμενα θα δώσουν ζωή στα μνημεία αναπαριστώντας εικόνες και ακούσματα του παρελθόντος. Οι μαθητές θα ξεναγήσουν 21 εκπαιδευτικούς από έξι χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία), που συμμετέχουν στην επιμορφωτική συνάντηση Comenius στο οποίο συμμετέχει το Σχολείο με θέμα «Ορόσημα και μνημεία».

Θα τους ταξιδέψουν στη Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη του Γαλέριου, στη Συμβασιλεύουσα της Βυζαντινής περιόδου, στην πολυπολιτισμική πόλη της Οθωμανικής περιόδου, στην απελευθέρωση και στην εγκατάσταση των προσφύγων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Θα τραγουδήσουν, θα ψάλουν, θα απαγγείλουν ποιήματα, θα αναπαραστήσουν την αρπαγή των «Μαγεμένων» από τον Miller και θα ζητήσουν την επιστροφή τους στην πόλη που ανήκουν.

Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικά από τα μνημεία της Θεσσαλονίκης και να έρθουν σε επαφή με την μακραίωνη ιστορία της. Στη συνέχεια θα επισκεφτούν το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να συναντηθούν με τον υπουργό και θα συνεχίσουν την ιστορική τους διαδρομή στα κάστρα και την Άνω Πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου