Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ημερίδα και έκθεση φωτογραφίας για τη μετανάστευση στο ΑΠΘ

Οι διαφορές και οι ομοιότητες της μετανάστευσης στο πέρασμα των χρόνων αλλά και η αλλαγή του προφίλ των Ελλήνων μεταναστών είναι το θέμα ημερίδας που πραγματοποιούν η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και τον Ελληνο–Γερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Dialogos».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 και ώρα 18:45, στο 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής. Η μετανάστευση τότε και... τώρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που συντονίζει η διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας και εκπρόσωπος του Ελληνο – Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Dialogos», Σταμάτης Καραμούζης. Τα θέματα εισηγούνται ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και ο Γιώργος Τσιάκαλος. καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Παράλληλα λαμβάνει χώρα και έκθεση φωτογραφίας του Ελληνο–Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Dialogos», με τίτλο «Η μετανάστευση τότε…» στη Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής (2ος όροφος του Πύργου της Παιδαγωγικής), με θέμα τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών/τριών στη Γερμανία κατά τη δεκαετία του '60.

Ο καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης, ομιλητής στην ημερίδα, θα αναφερθεί στην αυξημένη μετανάστευση επιστημόνων από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια - φαινόμενο που θα ενταθεί στο μέλλον λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Πιο αναλυτικά, θα παρουσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά της και θα περιγράψει το προφίλ των εμπλεκόμενων ατόμων. Στη συνέχεια, θα ερμηνεύσει γιατί η Ελλάδα «υποφέρει» από τη διεθνή μετανάστευση επιστημόνων και θα υποστηρίξει ότι αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στη χαμηλή ζήτηση για πτυχιούχους. Τέλος, θα επισημάνει ότι το φαινόμενο της διεθνούς μετανάστευσης επιστημόνων είναι δυνατόν να επιφέρει και κάποια θετικά αποτελέσματα για τις χώρες αποστολής ακόμη και στην περίπτωση που, τελικώς, επιλέγουν να παραμείνουν στο εξωτερικό.

Ο καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος θα αναλύσει τις ομοιότητες και τις διαφορές της μετανάστευσης τότε (στη δεκαετία του '60) με τη μετανάστευση τώρα. Ειδικότερα, θα αναφερθεί στη ρητορεία που χρησιμοποιείται για να παρουσιασθεί η αναγκαστική, για πολλούς ανθρώπους, μετανάστευση ως μια θετική επιλογή, τότε ως «ευλογία Θεού» και το «φιλοτάξιδον του Ελληνος» και τώρα ως «κινητικότητα του εργατικού δυναμικού».

Η έκθεση φωτογραφίας του Ελληνο–Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Dialogos» θα διαρκέσει από σήμερα 8 έως τις 22 Απριλίου, τις ώρες 9:00 - 19:00 (εκτός Σαββατοκύριακων).

Η έκθεση είναι μια δραστηριότητα του Ελληνο-Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Dialogos», που δίνει το στίγμα της « μετανάστευσης τότε…» των Ελλήνων στη Γερμανία. Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει εικόνες της καθημερινότητας μιας εποχής, είναι οργανωμένο σε δέκα θεματικές ενότητες. Κάθε θεματική ενότητα έχει επεξηγηματικό κείμενο στα ελληνικά και στα γερμανικά.

Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης είναι: η δουλειά στο εργοστάσιο της Γερμανίας, στενάχωρες συνθήκες στέγασης, λιτή διαβίωση στην Ελλάδα, αναχώρηση, η ζωή των Ελλήνων στο Delmenhorst, εκδρομές και εκδηλώσεις, χαρά και λύπη, ατομική αναζήτηση εργασίας στη Γερμανία, σύμβολα κύρους «Τα καταφέραμε...» και ταξίδια.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά (live streaming) μέσω της ιστοσελίδας της Παιδαγωγικής Σχολής www..educ.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου