Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης: Μειώθηκαν οι ισραηλινοί, αυξήθηκαν οι ρώσοι τουρίστες


Σημαντική πτώση στην ισραηλινή τουριστικά αγορά σε σχέση με το 2011 κατέγραψαν οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης την περσινή χρονιά. Παρά τις προσπάθειες των φορέων της πόλης να τους προσελκύσουν, οι ισραηλινοί τουρίστες, οι οποίοι βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας με τους ξένους επισκέπτες που διανυχτέρευσαν στη Θεσσαλονίκη το 2012, μειώθηκαν κατά 20.000, δηλαδή κατά το ένα τρίτο. Σημαντικό πλήγμα για τους ξενοδόχους της πόλης είναι η νέα μείωση κατά 11,57% των Ελλήνων τουριστών, οι οποίοι πάντως εξακολουθούν να αποτελούν περισσότερους από τους μισούς επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Στα θετικά του περσινού απολογισμού της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης είναι το σταθερά ανοδικό ρεύμα από τη Ρωσία, με τους τουρίστες της χώρας να διπλασιάζονται σκαρφαλώνοντας από την πέμπτη στην τρίτη θέση της κατάταξης. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Κύπριοι με 71.799 διανυκτερεύσεις, οι οποίες μάλιστα σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό 26,47% σε σχέση με το 2011, ενώ στην τέταρτη οι Τούρκοι, οι οποίοι αυξήθηκαν σε ανάλογο ποσοστό.

Αξιοσημείωτη είναι η μικρή άνοδος των Βούλγαρων (7,46%) και των Σκοπιανών (14,47) επισκεπτών, σε αντίθεση με τη μεγάλη μείωση των τουριστών από τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, αλλά και η μικρή σε σχέση με τις αρχικές προβλέψει πτώση των Γερμανών, που άγγιξε το -5,23%.

Σε απόλυτους αριθμούς, πάντως, οι πιο σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν από την Ουκρανία (83,89%) και το Λίβανο (67,59%), δύο νέες αγορές για τη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, την πρωτιά τόσο ποσοστιαία, όσο και σε απόλυτους αριθμούς κρατούν οι Λίβυοι με άνοδο 662,87% και συνολικά 146.937 διανυχτερεύσεις. Η αύξηση αυτή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο χωρών για τη φιλοξενία Λίβυων τραυματιών και των συνοδών τους, η οποία, όμως, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, δημιούργησε προβλήματα, καθώς ακόμα δεν έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών για τη διαμονή τους.

ΤΑ ΝΕΑ

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου