Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κινδυνεύει από δυσθρεψία ένας στους τέσσερις νοσηλευόμενους - Συνέδριο Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού

Στη δυσθρεψία είναι «αφιερωμένο» το 1ο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 14 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ένας στους τέσσερις ασθενείς που εισάγεται σε νοσοκομείο είναι σε κίνδυνο να εμφανίσει ή είναι ήδη σε δυσθρεψία. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι δυσθρεψία παρουσιάζουν το 25-40% των νοσηλευομένων σε νοσοκομεία, το 20-25% των τροφίμων σε οίκους ευγηρίας και το 15-25% των ασθενών και των ηλικιωμένων που βρίσκονται σε κατ' οίκον περίθαλψη. Μάλιστα, η δυσθρεψία κοστίζει στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. περισσότερα από 100 δις ευρώ ετησίως.

Το 1ο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace. Την Παρασκευή 12/4 στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Διεθνής προσυνεδριακή ημερίδα για την καταπολέμηση της δυσθρεψίας («Fight Against Malnutrition»), με ομιλητές τον καθηγητή και chairman της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN), Pierre Singer, και τον καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN), Δημήτρη Κούβελα.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής και chairman της Czech PEN και editor-in chief του blue book, Sobotka Lubos, και o γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN), Μιχάλης Χουρδάκης, θα προεδρεύσουν σε ένα τραπέζι το οποίο θα πραγματεύεται τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την πρόληψη της ενδονοσοκομειακής υποθρεψίας.

Αργότερα την ίδια μέρα, στις 16:30 μ.μ. ο καθηγητής και chairman του Educational and Clinical Practice committee του ESPEN, Alessandro Laviano, θα μιλήσει με θέμα: "Disease Associated Cachexia".

Τις επόμενες δύο ημέρες του συνεδρίου, 13 και 14 Απριλίου, θα λάβει χώρα το 9ο Φροντιστήριο Κλινικής Διατροφής του Adriatic Club of Clinical Nutrition (ACCN). Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν δύο διά ζώσης σεμινάρια από τα μαθήματα του προγράμματος διά βίου μάθησης του ESPEN-Leonardo da Vinci (ESPEN-Leonardo da Vinci-Life Long Learning – LLL), επιτρέποντας στους συμμετέχοντες του Συνεδρίου να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους στον τομέα της Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου