Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη

Εκατό χρόνια περίπου από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη (Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 1915) και σχεδόν 30 από το θάνατό του (Λονδίνο, 18 Ιανουαρίου 1984), ξεκινάει ένας κύκλος συναυλιών - αφιερωμάτων στο σπουδαίο Ελληνα δημιουργό και συνθέτη. Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.
 
Στον κύκλο συναυλιών «Σερσέ λα φαμ: Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη» συμμετέχει η Ορχήστρα της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης». Η Ορχήστρα αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς, γνωστούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη συνεισφορά τους στη συνέχιση και ανάδειξη του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής. Το ξεχωριστό στοιχείο της ορχήστρας είναι το ότι καταπιάνεται αποκλειστικά με τις πρώτες ηχογραφήσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, επανα-ενορχηστρωμένες για το ορχηστρικό της σύνολο. Η Ορχήστρα υπάγεται στις δράσεις (συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια) της μη κερδοσκοπικής Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης» (http://www.vasilis-tsitsanis.gr) που συστήθηκε με επίτιμα μέλη της τους Κώστα και Βικτωρία Τσιτσάνη.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στη Μονή Λαζαριστών, φέρει την πολύτιμη αρωγή της οικογένειας του συνθέτη, καθώς και του καλλιτεχνικού διευθυντή και ιδρυτή της Εταιρείας, μουσικού και μουσικολόγου, Νίκου Ορδουλίδη(πρώτη διδακτορική διατριβή με θέμα το έργο του Τσιτσάνη - University of Leeds).

Τραγούδια που έχουν πόνο, κλάμα, μοιρολόγι, τραγούδια που έχουν δεθεί με τις φωνές της Σωτηρίας Μπέλου, της Μαρίκας Νίνου, της Καίτης Γκρέυ, της Πόλυς Πάνου, της Χαρούλας Λαμπράκη, της Βίκυς Μοσχολιού, ερμηνεύονται από τις Πίτσα Παπαδοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτου (μόνιμο μέλος της ορχήστρας της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης»).

Ο κύκλος συναυλιών έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, την πόλη στην οποία έζησε τα χρόνια της Κατοχής αλλά και μετά τον πόλεμο κι όπου ηχογράφησε πολλά από τα αγαπημένα μας τραγούδια: «Αχάριστη», «Τα πέριξ», «Νύχτες μαγικές», «Ζητιάνος της αγάπης», «Ντερμπεντέρισσα» και βέβαια τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» και το «Μπαξέ τσιφλίκι». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθης Παχίδης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου