Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακό σύστημα για την πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα

Τη λειτουργία του πρωτοποριακού ειδικού συστήματος Seatrac για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε παραλίες θα εγκαινιάσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλή, του Δημάρχου Βόλβης Δ. Γαλαμάτη και του Δημάρχου Θερμαϊκού  Γ. Αλεξανδρή.

Συγκεκριμένα, τα εγκαίνια στην Ασπροβάλτα του Δήμου Βόλβης  θα γίνουν την  Πέμπτη 1 Αυγούστου στις 12.00, ενώ τα εγκαίνια στους Νέους Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού θα γίνουν την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 12.00 το μεσημέρι.
Το σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα Seatrac έχει τοποθετηθεί στην παραλία της Ασπροβάλτας μπροστά από το δημοτικό πάρκινγκ και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και στην παραλία των Νέων Επιβατών μπροστά από τον πύργο του Ναυαγοσώστη.

Το Seatrac, που είναι μια καινοτόμος εφεύρεση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, επιτρέπει στα ΑμεΑ να εισέλθουν από την παραλία μέσα στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών. Το σύστημα αποτελείται από μία ράμπα και ένα καροτσάκι, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και εγκαθίσταται στην παραλία επιτρέποντας στα ΑμεΑ να εισέλθουν μόνα τους μέσα στη θάλασσα, με τη χρήση ενός χειριστηρίου, και μετά να επιστρέψουν στην παραλία.

Το σύστημα Seatrac απευθύνεται σε διαφορετικές περιπτώσεις χρηστών, όπως άτομα προχωρημένης ηλικίας, με σκλήρυνση κατά πλάκας, χρήστες με αναπηρία στα κάτω άκρα ή νευρομυϊκές δυστροφίες, παραπληγικούς-τετραπληγικούς, ασθενείς της νόσου του Πάρκινσον, άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς ή έγκυες γυναίκες με προβλήματα ισορροπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου