Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ξεκινώντας από το Λευκό Πύργο για το γύρο της Αφρικής με μοτοσικλέτα

Μια «γκαζιά» και ο Λευκός Πύργος έμεινε πίσω του... στο φόντο της αναμνηστικής φωτογραφίας που τράβηξε με τους φίλους και την οικογένειά του. Ο Ηλίας Βροχίδης ξεκίνησε το δεύτερο μεγάλο ταξίδι με τη μηχανή του και με νέο προορισμό την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Κουβαλώντας μαζί του ελάχιστες αποσκευές αλλά έχοντας την πολύτιμη εμπειρία από το προηγούμενο ταξίδι του στην Ασία, ένα ταξίδι που διήρκησε δύο χρόνια και δυόμιση μήνες, “έβαλε μπρος” σήμερα για την καινούργια περιπέτεια, για το νέο ταξίδι-πρόκληση.

Ο 30χρονος Ηλίας είναι ένας γοητευτικά παράξενος ταξιδιώτης που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο, να ανατρέψει τις προκαταλήψεις για κάποιους λαούς και να μεταφέρει μέρος της εμπειρίας του στους υπόλοιπους. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που έγραψε το βιβλίο “27 Πανσέληνοι στην Ανατολή” και εξέδωσε το ομότιτλο λεύκωμα, 266 σελίδων, με 417 φωτογραφίες. Σ΄αυτό αναφέρεται στο πρώτο του ταξίδι το οποίο και ολοκληρώθηκε το 2009.

Σε αυτό το νέο του ταξίδι έχει ακόμη μια αποστολή, περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα: να μοιράσει γράμματα σε συγγενείς μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και προέρχονται από διάφορες περιοχές της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, τη Μπουργκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία και το Σουδάν.

“Είναι ένα ταξίδι που προετοιμάζω τέσσερα χρόνια τώρα”, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ηλίας. “Αυτήν τη φορά όμως δε θα είμαι μόνος, θα έρθει μαζί μου και η Χριστίνα”, προσθέτει με χαμόγελο.

Η σύντροφός του, Χριστίνα Πεφάνη, θα τον συναντήσει -σε περίπου δύο μήνες- στην Ιταλία. Ιατρικοί λόγοι την αναγκάζουν να περιμένει. Για τους ίδιους λόγους άλλωστε υπήρξε καθυστέρηση στην ημερομηνία έναρξης αυτού του ταξιδιού. Η αρχική ημερομηνία αναχώρησης για την Αφρική ήταν η 18η Μαίου 3013.

Ο Ηλίας, εκτιμά ότι θα χρειαστεί περισσότερο από δύο χρόνια για να ολοκληρώσει το ταξίδι. “Προσωπικά εκτιμώ πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα σε καμιά πενταετία”, παρεμβαίνει ο πατέρας του, Φάνης Βροχίδης. “Στο πρώτο ταξίδι είπε ότι θα γυρίσει σε 10 μήνες και έκανε 2,5 χρόνια... Σκέψου τώρα”, προσθέτει.

Το πρώτο στάδιο του ταξιδιού του Ηλία -πριν συναντηθεί με την σύντροφό του στην Ιταλία- αποτελεί μια... “μοναχική” διαδρομή από χώρες της «γειτονιάς» μας, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σλοβενία. Στην Ιταλία αναμένεται να φτάσει σε δύο μήνες, όπου θα συναντηθεί με τη Χριστίνα και μαζί θα πάρουν το καράβι για το Μαρόκο. Για το ταξίδι τους θα ενημερώνουν τον κόσμο μέσα από την ιστοσελίδα www.madnomad.gr.

Ο εξοπλισμός έχει χρηματοδοτηθεί από χορηγούς ενώ το κόστος για τα υπόλοιπα το έχουν αναλάβει οι ίδιοι. “Στο ταξίδι μου στην Ασία ξόδευα κατά μέσο όρο 354 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης και των ανταλλακτικών. Δηλαδή, λιγότερα από όσα ξοδεύω ζώντας εδώ”, σημειώνει ο Ηλίας. Για να το πετύχει αυτό φυσικά, όπως τονίζει, φροντίζει να ζει λιτά και να περιορίζεται στην κάλυψη των βασικών του αναγκών.

Η Χριστίνα είναι σχετικά νέα οδηγός, αφού οδηγεί μοτοσικλέτα μόλις δύο χρόνια. Είναι μικρόσωμη για τα κυβικά της μοτοσικλέτας που οδηγεί αλλά και τα δυο οχήματα έχουν δεχθεί αρκετές μετατροπές ώστε να είναι προσαρμοσμένα στους οδηγούς.

Αρκεί μόνο ο έρωτας ως κίνητρο για ένα τέτοιο ταξίδι, με όχι περισσότερες από δύο αλλαξιές, ένα κατσαρολάκι και κάποια λίγα ακόμη βασικά πράγματα, ώστε να ακολουθήσει μια γυναίκα τον αγαπημένο της; “Όχι, δεν αρκεί μόνο αυτό”, απαντά κατηγορηματικά η Χριστίνα: “Θέλω να το κάνω και να κατακτήσω αυτήν την εμπειρία. Δεν περιμένω και δεν φαντάζομαι τίποτα. Θέλω μόνο να το ζήσω”, συμπληρώνει.

Ο Ηλίας και η Χριστίνα δεν είναι δύο νέοι άνθρωποι που αναζητούν διαφυγή. Έχουν σπουδάσει επαγγέλματα που αγαπούν -ο Ηλίας Πληροφορική και η Χριστίνα Πολιτικός μηχανικός- και έχουν εργαστεί στο αντικείμενό τους. «Προορισμός μας», τονίζουν, «είναι το ταξίδι...».


 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου