Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Αντάμωσαν στην ορεινή Ξάνθη οι Σαρακατσάνοι! Κέφι και χορός [video]

Κέφι, χορός και παράδοση συμπλέχτηκαν αρμονικά στο αντάμωμα. Πιστοί στο ραντεβού για 13η συνεχή χρονιά παρουσιάστηκαν οι Σαρακατσάνοι της περιοχής που έδωσαν το παρών στις καθιερωμένες, πλέον, εκδηλώσεις στον Παραδοσιακό Οικισμό Σαρακατσαναίων στην ορεινή Ξάνθη.

Το 13ο Ξανθιώτικο Αντάμωμα Σαρακατσάνων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «ο Λεπενιώτης» έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους κατοίκους τόσο της Ξάνθης όσο και των γύρω περιοχών, που από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου διέσχισαν δεκάδες χιλιόμετρα βουνού για να φτάσουν στον παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων, ένα φυσικό παράδεισο κρυμμένο στα βουνά της Ξάνθης λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Δασικό Χωριό.

Κάποιοι βρέθηκαν εκεί από την προηγούμενη ημέρα διανυκτερεύοντας στην ύπαιθρο, ανάβοντας φωτιές και αρπάζοντας την ευκαιρία να περάσουν λίγες ώρες μέσα στο δάσος, απομονωμένοι από τα αστικά κέντρα.

Οι καλύβες που έχουν κατασκευαστεί στον οικισμό, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των Σαρακατσάνων, ενώ οι ενημερωτικές πινακίδες που βρίσκονται τοποθετημένες στον χώρο προσφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για να μπει στο κλίμα.

Αμέσως μετά τον εκκλησιασμό ακολούθησε το γλέντι, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, χορό, κέφι και φαγοπότι. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, επισημαίνοντας πρωτίστως τη διαχρονικότητα των εκδηλώσεων αλλά και την ανάγκη αυτές να συνεχιστούν και στο μέλλον. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Κατσαντώνη, γνωστός και ως το “Θρυλικό Λιοντάρι της Κλεφτουριάς”.

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωρίου καθώς και ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης έστησαν τον χορό, με τα χορευτικά τους τμήματα να παρουσιάζουν μερικούς από τους πιο γνωστούς παραδοσιακούς χορούς και το πλήθος να καταχειροκροτεί. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρε ο κόσμος, χορεύοντας και τραγουδώντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα μέλη του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης πρόσφεραν λουκούλλειες λιχουδιές και άφθονο ποτό στους επισκέπτες, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς.

thrakitoday.com
VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου