Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρώην Σανατόριο "ξαναζωντανεύει" με μία θεατρική παράσταση

Η παλιά, εγκαταλελειμμένη πτέρυγα του πρώην Σανατορίου του νοσοκομείου "Γεώργιος Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη "ξαναζωντανεύει" και από τις 13 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσει, σε μία θεατρική παράσταση, τις "κραυγές" ανθρώπων που στιγματίστηκαν από τη φυματίωση κι έζησαν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, που απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα "Ληνός", θα ανεβάσουν, μέσα στον ίδιο αυτό χώρο (κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Τετάρτη) το έργο με τίτλο "Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου: Ούτε μια αναπνοή χαμένη" της Χαρούλας Αποστολίδου.

"Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε μια ισορροπία στο έργο και να μην μας βγει μελό, καθώς αφορά ιστορίες ανθρώπων που έπασχαν από φυματίωση και έζησαν στο σανατόριο. Είναι επίκαιρο έργο καθώς μιλάει για τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον ρατσισμό, τη δημόσια υγεία" δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι, η κ. Αποστολίδου.

Στη συνέντευξη βρέθηκαν και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, που αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συνάντησαν μέχρι να ανέβει το έργο, αλλά και στους "θησαυρούς" που εντόπισαν. Μέσα στον χώρο του σανατορίου, κάτω από μπάζα, βρέθηκαν αρχειακό υλικό, χιλιάδες ακτινογραφίες ασθενών, βιβλία εισόδου ασθενών, ιατρικά μηχανήματα από την εποχή της φυματίωσης που θα αποτελέσουν και το "φυσικό σκηνικό".

Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει η Βούλα Γεωργιάδου, η οποία ανέφερε για την παράσταση: "Ο πόνος των ανθρώπων που έζησε εκεί είναι τόσος που δεν μας αφήνει το περιθώριο να κάνουμε παιχνιδάκια. Προσπαθήσαμε χωρίς να είναι μελό να αφήσουμε το συναίσθημα, αλλά ο θεατής θα πρέπει να έχει όλες του τις αισθήσεις σε εγρήγορση".

Βοηθός σκηνοθέτη είναι η γιατρός Έφη Καλαϊτζίδου, τη σκηνογραφία "υπογράφει" η Έρση Παπαδοπούλου, τον σχεδιασμό φωτισμών ο Χρήστος Τζιμούρτης, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση - τσέλο ο Χρήστος Συκιώτης, ενώ στην κονσόλα ήχου θα είναι ο Σταύρος Μπαρτζώκας.

Στην παράσταση εμφανίζονται κατά σειρά: Λουκάς Δαγδηλέλης, Φωτεινή Χαριτούδη, Ηρακλής Αλεξάνδρου, Θόδωρος Λαμπριανίδης, Κατερίνα Φωτιάδου, Γρηγόρης Σακαλίδης και Γεράσιμος Μπαμίχας.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της δομής της παράστασης και του χώρου θα τηρηθεί αυστηρά περιορισμένος αριθμός θεατών και υποχρεωτική κράτηση θέσεων. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Τετάρτη.

Η θεατρική ομάδα "Ληνός", που απαρτίζεται από γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, δημιουργήθηκε το 1991 και έδωσε την πρώτη της παράσταση με το έργο του Μ. Κορρέ "Το διπλανό κρεβάτι". Τα τελευταία 22 χρόνια έχουν ανέβει δεκάδες παραστάσεις, με τα πρόσωπα - τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τους κόλπους του κλάδου - να εναλλάσσονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου