Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οργασμός εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας

Χιλιάδες νεολαίοι αναμένεται να κατακλύσουν τη Θεσσαλονίκη για τις εκδηλώσεις της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας». Αναλυτικά το πρόγραμμα του 2014


Πατάει γκάζι η Θεσσαλονίκη για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», με τις προετοιμασίες να είναι πυρετώδεις και να  έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία.

Η πόλη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει χιλιάδες νεολαίους από ολόκληρη την Ευρώπη.  Ήδη στις λεγόμενες κλειστές εκδηλώσεις πρόκειται να έρθουν στην πόλη 5.000 άτομα, ενώ ο στόχος, με τη δυναμική των εκδηλώσεων, είναι οι επισκέπτες να φθάσουν τους 10.000.

Ήδη οι ενδείξεις από τις εκδηλώσεις της πρώτης πιλοτικής φάσης του προγράμματος είναι ενθαρρυντικές. Πάνω από 3.500 θεατές έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση Run Thessaloniki που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, ενώ περί τις 4.000 νέοι συμμετείχαν στη δράση Street Mode που φιλοξενήθηκε στην κεντρική πλατεία της Θέρμης στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης ανέρχεται συνολικά σε 1.254.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της διοργάνωσης «Ευρωπαϊκή Νεολαία 2014» Μαρία Πασχαλίδου, οι χορηγίες από το εξωτερικό φτάνουν τις 800.000 ευρώ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της ΕΠΝ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την προσδοκία «ο θεσμός, να μείνει κληρονομιά στην πόλη των 100.000 νέων».
«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πάνω από 100.000 φοιτητές που δίνουν ένα ξεχωριστό ύφος και έναν παλμό στην πόλη. Η νεολαία είναι μια περιουσία που δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Πάνω από 130 διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις για νέους θα λάβουν χώρα στη Θεσσαλονίκη ολόκληρο το 2014. Συνέδρια, σεμινάρια, διαγωνισμοί, εργαστήρια, παρουσιάσεις  σε θέματα νεολαίας  σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς  από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και ΜΚΟ της πόλης, συγκροτούν το μεγάλο, πολύπτυχο πρόγραμμα της ΕΠΝ 2014.

«Ξεκινάει η μεγάλη γιορτή για την πόλη και δεν περισσεύει κανείς. Το ταξίδι είναι μεγάλο, έχουμε δρόμο να κάνουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε» σημείωσε η κ. Πασχαλίδου.

Η αυλαία του επίσημου προγράμματος θα ανοίξει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 με ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι – μουσική εκδήλωση μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Φιλοξενία γεγονότων και τοπικές δράσεις.

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του έτους, σε δύο πυλώνες: τη φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και τις δράσεις για τους νέους της πόλης.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας διεθνών  εκδηλώσεων, η Θεσσαλονίκη προγραμματίζει, διοργανώνει και στηρίζει μεγάλα σεμινάρια και συνέδρια σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΣτΕ, ΟΗΕ), διεθνή ιδρύματα, πρεσβείες και την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, καθώς και δράσεις για μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Ανάμεσά τους οι εκδηλώσεις για το Νερό ως Κοινωνικό Αγαθό (Ιανουάριος 2014) και το Μέλλον της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Φεβρουάριος 2014) το Youth Event της Ελληνικής Προεδρίας  -  Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων  (Μάρτιος 2014), η μεγάλη καμπάνια για συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές (Μάρτιος – Μάιος 2014),  ο Διεθνής Διαγωνισμός και η Έκθεση Κόμικς (Νοέμβριος 2014).

Το πρόγραμμα των δράσεων για τους νέους της Θεσσαλονίκης εμπλουτίζεται διαρκώς.  Σε συνεργασία με 30 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) οργανώνονται πάνω από 50 δράσεις σε τοπικό επίπεδο που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν το νεανικό δυναμικό της πόλης, να αναδείξουν ταλέντα σε διάφορες θεματικές και να δημιουργήσουν δομές και θεσμούς διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους νέους.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μαζί με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας της πόλης, υπέβαλε το 2011  αίτηση για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014». Κατέκτησε τον τίτλο μεταξύ δεκάδων άλλων υποψηφιοτήτων.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 στο www.thessaloniki2014.gr

Ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική φάση του προγράμματος, που θα διαρκέσει ως το Δεκέμβριο του 2013.  Ως το τέλος 2013 η Θεσσαλονίκη ΕΠΝ 2014 θα παρουσιάσει εκδηλώσεις όπως:

  • 27 – 28 Σεπτεμβρίου 2013: Μουσικό διήμερο ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων με συναυλίες των Locomondo και Ν. Μποφίλιου (λιμάνι)
  • 19 Οκτωβρίου 2013: Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης   (κέντρο πόλης με τερματισμό τον Λευκό Πύργο)
  • 25 Οκτωβρίου 2013: επίδειξη ράγκμπι (πλατεία Αριστοτέλους)
  • 13 Νοεμβρίου 1013: συζήτηση με θέμα «Νέοι και πολιτική» (αίθουσα Δημ. Συμβουλίου)
  • 18 – 21 Νοεμβρίου 2013: έκθεση κόμικς καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης  (Γαλλικό Ινστιτούτο)
  • 21 Νοεμβρίου 2013: European Youth Fair- Συνάντηση εθελοντικών οργανώσεων νεολαίας από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (Φουαγιέ Δημαρχείου)
  • 22- 23 Νοεμβρίου 2013: Συνέλευση μελών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας (Grand Hotel)
  • 23 Νοεμβρίου 2013: Τελετή ανακήρυξης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2016 (Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)
  • 14 Δεκεμβρίου 2013: Battle of the best (Μέγαρο Μουσικής)
  • 31 Δεκεμβρίου 2013: Welcome party (Λευκός Πύργος)

Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας  δίνεται από το European Youth Forum σε μια ευρωπαϊκή πόλη για ένα ολόκληρο έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου, δίνεται σ’ αυτήν, η ευκαιρία να παρουσιάσει  δράσεις για νέους που σχετίζονται με την πολιτιστική, αθλητική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική τοπική ζωή.

Πρόκειται για ένα νέο ευρωπαϊκό θεσμό, που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ (Ολλανδία). Το 2010, τον τίτλο κέρδισε το Τορίνο (Ιταλία), το 2011 η Αμβέρσα (Βέλγιο), το 2012 η Μπράγκα (Πορτογαλία) και το 2013 το Μάριμπορ (Σλοβενία). Μετά τη Θεσσαλονίκη, το 2015 τη «σκυτάλη» θα πάρει η Κλουζ - Ναπόκα (Ρουμανία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου