Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

26 σταθμοί ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη

Της Στάσας Παπαγεωργίου

Ολοκληρωμένο σύστημα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων, με 26 σταθμούς σε κομβικά σημεία του δήμου, θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του έτους η Θεσσαλονίκη. Ήδη έξι σταθμοί έχουν τεθεί σε λειτουργία και η ανταπόκριση των ποδηλατών της πόλης είναι πολύ μεγάλη. Η μελέτη αφορά στην εγκατάσταση συνολικά 450 κοινόχρηστων ποδηλάτων.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προκηρύξει άμεσα δημόσιο διαγωνισμό για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να τοποθετηθούν αυτοματοποιημένοι σταθμοί σε 26 κομβικά σημεία της πόλης, σύμφωνα και με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο. Πρόκειται για καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς κανένα κόστος για τον δήμο», τονίζει ο Ανδρέας Κουράκης, αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος. Ο δήμος έχει ήδη παραχωρήσει πιλοτικά στην εταιρεία Thessbike έξι κεντρικά σημεία, στα οποία έχουν τοποθετηθεί 100 ποδήλατα. H υπηρεσία ενοικίασης είναι προς το παρόν διαθέσιμη στο πάρκινγκ της ΧΑΝΘ, στα Δικαστήρια (Προμηθέως 10), στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μουσικής και στις οδούς Βασιλίσσης Ολγας 179 και Βασιλέως Ηρακλείου 47.

Η πρόσβαση στο σύστημα ενοικίασης γίνεται με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας. Σε όλους τους σταθμούς, εκτός από αυτόν του δημαρχείου, υπάρχει προσωπικό για την εξυπηρέτηση των χρηστών σε ό,τι αφορά την έκδοση της κάρτας και την παραλαβή του κλειδιού.

Οι τακτικοί χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται ειδική κάρτα συνδρομητή, η οποία κοστίζει 20 ευρώ το εξάμηνο και 30 ευρώ ετησίως, ώστε να χρεώνονται με 0,50 ευρώ την ώρα. Οι περιστασιακοί χρήστες μπορούν να προμηθευτούν μια κάρτα έναντι τριών ευρώ (τα οποία επιστρέφονται με την παράδοση του ποδηλάτου και της κάρτας) και να πληρώσουν ένα ευρώ την ώρα για την εν λόγω υπηρεσία. Προς το παρόν, η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για τα ποδήλατα που παραλαμβάνονται από τον σταθμό του δημαρχείου. Το σύστημα έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και λίγες εβδομάδες και οι Θεσσαλονικείς έχουν ήδη δείξει έντονο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία. «Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του συστήματος είχαμε 92 εγγραφές και 213 ενοικιάσεις. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό που μας χαροποιεί ακόμα περισσότερο είναι ότι γίνεται χρήση των ποδηλάτων όχι μόνο για αναψυχή αλλά και για τις καθημερινές υποχρεώσεις των πολιτών και τις δουλειές τους στο κέντρο της πόλης», εξηγεί ο Απόστολος Συμεωνίδης, ένας από τους ιδιοκτήτες της Thessbike.

Ποδηλατόδρομοι

Παράλληλα με τη διάθεση κοινόχρηστων ποδηλάτων, περνά στη φάση της υλοποίησης και η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου ποδηλατοδρόμων. Η περιοχή από την οποία θα περνάει ο ποδηλατόδρομος -χωρίς ακόμα να έχει καθοριστεί η ακριβής διαδρομή- θα περιλαμβάνει τις οδούς Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μικράς Ασίας, Κλεάνθους, τον Ανώνυμο Πεζόδρομο και τον πεζόδρομο Παπαηλιάκη, με κομβικό σημείο το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου