Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

«Κοινωνικό πανεπιστήμιο» ξεκινάει μαθήματα στη Ροδόπη

Το πρόγραμμα του κοινωνικού πανεπιστημίου κατά το έτος 2013-2014 περιλαμβάνει θέματα από το ευρύ επιστημονικό πεδίο της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας με 30 διαλέξεις στην Κομοτηνή


Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όλους χωρίς να τίθεται κριτήριο μόρφωσης διευκρίνισε μιλώντας στο «Χ», ο αντιπρόεδρος του φορέα Θανάσης Διαλεκτόπουλος

Στα γραφεία του «Χ» έγινε η συνάντηση με τα στελέχη του «Κοινωνικού πανεπιστημίου», όπου συζητήθηκαν τα σχέδια επέκτασης του φορέα στη Ροδόπη, διακρίνονται οι: Θανάση Διαλεκτόπουλο, Σοφία Χατζηνικολάου και Βασιλική Φίλιου του Κ.Π. και Δήμητρα Συμεωνίδου

Οι «Ενεργοί Πολίτες» είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας που συστάθηκε στην Καβάλα με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα μη χρηματοδοτούμενα από κάποιο κρατικό φορέα. Σκοπός του φορέα είναι να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο πέρα από ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική ενασχόληση να διευρύνει τόσο τους ορίζοντες της σκέψης και δράσης του όσο και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα, μέσα από σειρές-κύκλους μορφωτικών μαθημάτων, προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης, ημερίδων,  διαλέξεων  και συνεδρίων με επίκαιρα αλλά και διαχρονικά  θέματα και ζητήματα.

Για το σκοπό αυτό οργάνωσε το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου». Το «Kοινωνικό Πανεπιστήμιο» εντάσσεται στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και στοχεύει στη διαρκή επιμόρφωση του πολίτη με παροχή ποιοτικής και έγκυρης γνώσης, που θα βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή με κριτήριο το προσωπικό ενδιαφέρον.

Το μορφωτικό πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο και θα μπορεί να διευρύνει ή και επανακαθορίζει τους κύκλους του προγραμματισμού του με ποικίλα γνωστικά αντικείμενα από διαφορετικούς χώρους του επιστητού. Πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες θα καλούνται, μέσα από τις συστηματικά οργανωμένες σειρές μαθημάτων, να προσφέρουν στους ενδιαφερομένους έγκυρες γνώσεις αλλά και γόνιμους προβληματισμούς που θα αναφέρονται στην ψυχολογία, κοινωνιολογία, ιστορία, τη γλώσσα, την αρχαιογνωσία, την παιδαγωγική, την ιατρική, τις φυσικές επιστήμες, την ιστορία της τέχνης, την τέχνη και τον κριτικό λόγο, τη νεοελληνική λογοτεχνία. Έτσι, η συμμετοχή των πολιτών στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα θα αποβεί γόνιμη και κοινωνικά ωφέλιμη.

ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το πρόγραμμα του κοινωνικού πανεπιστημίου κατά το έτος 2013-2014 περιλαμβάνει θέματα από το ευρύ επιστημονικό πεδίο της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας. Πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες καλούνται, μέσα από συστηματικά οργανωμένες σειρές μαθημάτων, να προσφέρουν στους ενδιαφερομένους έγκυρες, κατασταλαγμένες γνώσεις αλλά και προβληματισμούς.

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όλους χωρίς να τίθεται κριτήριο μόρφωσης διευκρίνισε μιλώντας στο «Χ», ο αντιπρόεδρος του φορέα Θανάσης Διαλεκτόπουλος και πρόσθεσε πως τα μαθήματα «απευθύνονται από την απλή νοικοκυρά μέχρι τον πανεπιστημιακό, σε οποιανδήποτε θέλει να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες». Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ηλικιακό κριτήριο, τόνισε η ταμίας και διδάκτωρ ψυχολογίας Σοφία Χατζηνικολάου, κάνοντας γνωστό ότι υπάρχει αθρόα προσέλευση ανθρώπων όλων των ηλικιών σε διαλέξεις που θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις της Β. Ελλάδας.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ 10 ΠΟΛΕΙΣ

Τα μαθήματα πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε 16 τετράωρες συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο, από τον Οκτώβριο 2013 έως τον Μάιο του 2014, συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κλπ.) και έχουν τη μορφή παρουσιάσεων, εργαστηρίων και συζητήσεων. Επίσης, κατά την κρίση του διδάσκοντος διανέμεται διδακτικό υλικό σε μορφή σημειώσεων και προτείνεται ενδεικτική βιβλιογραφία. Στη Ροδόπη θα γίνουν συνολικά 30 διαλέξεις ανά 15 μέρες, ενώ αντίστοιχες διαλέξεις θα δοθούν σε 10 πρωτεύουσες και πόλεις νομών της Μακεδονίας και της Θράκης.
Δήλωση ενδιαφέροντος

Ο φορέας υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Ενεργοί Πολίτες» θα δέχεται αιτήσεις συμμετοχής στο «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο» από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013.

Η υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στον 1ο κύκλο μαθημάτων του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου» ξεκινάει από τη Δευτέρα 02/09/2013 μέχρι την Παρασκευή 4/10/2013 και γίνεται:  α) είτε τηλεφωνικά, στα γραφεία του Κοινωνικού Πανεπιστημίου, Λαμπρινή Γρηγορίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 έως 14:00 μ.μ. στα τηλ.  2310- 249382 και 2310-204487 και τις απογευματινές ώρες από 18:00 έως 22:00 στα τηλ.  6980915922  και 6947449794. β) είτε στο mail: koinonikopanep@gmail.com γ) είτε στην ιστοσελίδα: www.koinonikopanep.com

Όροι συμμετοχής: 1.Η δήλωση συμμετοχής στη θεματική ενότητα είναι  υπεύθυνη πράξη     αυτοδέσμευσης. 2. Η παρακολούθηση όλων των εισηγήσεων είναι υποχρεωτική. 3. Επιτρέπονται δύο (2 απουσίες δικαιολογημένες). 4. Όλα τα προγράμματα του  Κοινωνικού Πανεπιστημίου κοστίζουν 120 ευρώ για όλο το χρόνο. 5. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Στο τέλος του κύκλου χορηγείται βεβαίωση ετήσιας επιμόρφωσης την οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό τους.

Η «Κοινωνία Πολιτών» θεσμοθέτησε και τη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή όπου επικεφαλής είναι η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Πλατσίδου και η ψυχολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογίας και Υγείας Τάνια Αναγνωστοπούλου  βάζοντας θεμέλια για την άριστη και αξιόπιστη λειτουργία του «Κοινωνικού Πανεπιστημίου».

Δήμητρα Συμεωνίδου / xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου