Θεσσαλονίκη: Από την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή το στρατόπεδο του Παύλου Μελά θα μεταμορφωθεί σε έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης, διεκδίκησης μιας ανθρώπινης κοινωνίας και πολιτισμού. 


Εκεί θα στηθεί το 2ο Φεστιβάλ των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ. «Με κεντρικό σύνθημά μας 'Ανατρέπουμε το παρόν, δημιουργούμε το μέλλον', κάνουμε μία πολιτιστική και πολιτική πρόταση για τους νέους και τις νέες της πόλης, αλλά για τους λίγο μεγαλύτερους», λένε χαρακτηριστικά οι διοργανωτές του φεστιβάλ.

Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα κινημάτων, βιβλιοπωλείο, εκθέσεις φωτογραφίας, έκθεση σκίτσου και κόμιξ, προβολές ντοκιμαντέρ, καθώς και η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μαθιουδάκη "Η Αθήνα στους δρόμους της κρίσης". Καθημερινά θα λειτουργεί και παιδότοπος με Καραγκιόζη, θεατρικά παιχνίδια και παιδικές κατασκευές, ενώ από το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου και μέχρι το μεσημέρι θα υπάρχει στον χώρο του Φεστιβάλ και Λαϊκή Χωρίς Μεσάζοντες.

Στις μουσικές σκηνές του φεστιβάλ θα εμφανιστούν γνωστοί καλλιτέχνες και ελληνικά και ξένα μουσικά σχήματα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί. Το εισιτήριο έχει οριστεί στα 4 ευρώ την ημέρα και στα 10 ευρώ για το τριήμερο, αλλά για τους μαθητές και τους άνεργους υπάρχει ειδική μέριμνα. Για τους πρώτους το εισιτήριο θα είναι στα 2 ευρώ και για τους δεύτερους η είσοδος θα είναι δωρεάν με επίδειξη κάρτας ανεργίας.

Πλούσιο θα είναι και το μουσικό πρόγραμμα. Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, την ερχόμενη Παρασκευή, περιλαμβάνει τους Los Mujeros, τη μουσική κολεκτίβα Bandista από την Κωνσταντινούπολη και τα φλογισμένα οδοφράγματα της πλατεία Ταξίμ, τους Banda Bassotti από τη Ρώμη, ενώ στη δεύτερη σκηνή θα εμφανιστεί αντιπροσωπεία από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, οι Παίδες εν Καμίνω και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι με τους μουσικούς Λ. Χαριτίδη, Μ. Μπάντζιο, Δημ. Τσιόχλα και τη Β. Βασιλειάδου.

Το Σάββατο, 28.9.2013, στις δύο μουσικές σκηνές θα εμφανιστούν οιι Skary Face, Οι BaiLdSA, η Μάρθα Φριντζήλα, οι Μουσικοί Περιηγητές, οι Ανφάν Γκατέ και οι Μπαλταφάν. Επίσης οι KONTRA-Ro θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση «Κόντρα στην πρόοδο - κόντρα στη Δημοκρατία».

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν με το θέμα «Η απάντηση στο μεγάλο ξεπούλημα» για την υπεράσπιση των κοινωνικών και δημόσιων αγαθών. Θα μιλήσουν ο Σπ. Λαπατσιώρας (λέκτορας Οικονομικών Επιστημών, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ), Κοδέλας Δημήτρης (βουλευτής Αργολίδας) και θα παρέμβουν μέλη του «SOSτε το ΝΕΡΟ», του συντονιστικού ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, εργαζόμενοι στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΤ3, καθώς και αγωνιστές του κινήματος υπεράσπισης της Υγείας και της Παιδείας.

Την Κυριακή «Για τη Μεσόγειο των λαών και των εξεγέρσεων» θα μιλήσουν η Ρένα Δούρου (βουλευτής Β' Αθήνας), ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος ο αιγύπτιος πολιτικός ακτιβιστής Akram Ismail και το μέλος του ODP (Τουρκία) Umut Alikasifoglu. Την ίδια ημέρα στις δύο μουσικές σκηνές θα εμφανιστούν οι Punta Mane, οι Fundracar, oι Dubioza Kolektiv από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, οι Stringless' και οι Χειμερινοί Κολυμβητές.

Φυσικά, στον χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, ταβέρνα, μπαρ και ζαχαροπλαστείο, ενώ στο στρατόπεδο Παύλου Μελά μπορεί να φτάσει κανείς με τα λεωφορεία 27, 27α, 56 (στάση Δημαρχείο) και 83 (στάση Ταχυδρομείο). Μετά τη λήξη των δρομολογίων του ΟΑΣΘ οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει για την επιστροφή του κόσμου με λεωφορείο που θα καταλήγει στην Καμάρα.