Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

O εθελοντισμός θριαμβεύει στην Καβάλα

Σύλλογος νέων για την οργάνωση των εθελοντών


Πριν από μερικούς μήνες, μια ομάδα νέων της Καβάλας, με κοινό στοιχείο την αγάπη για την εθελοντική προσφορά στα κοινά, αποφάσισε να συστήσει έναν σύλλογο, στόχος του οποίου είναι η καλύτερη οργάνωση των εθελοντών και η καλλιέργεια του πνεύματος του εθελοντισμού σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικού επιπέδου και πολιτικών πεποιθήσεων.

Έτσι, συστήθηκε η "Νεολαία Εθελοντισμού και Ανάπτυξης Καβάλας", η οποία μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής, έχοντας όμως ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και, κυρίως, την αναγνώριση των ανθρώπων της Καβάλας.

Ο Νίκος Χατζηγιοβανάκης, η Εύα Χατζηραφαηλίδου και ο Αντώνης Μιχαηλίδης, τρεις νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά, εξήγησαν γιατί υιοθέτησαν το σύνθημα "Είμαστε νέοι, είμαστε εθελοντές, διεκδικούμε το μέλλον μας" για να τους εκφράζει σε όλες τις δράσεις τους.

"Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας λίγους μήνες πριν από τη βράβευσή μας από την Ιταλική Προεδρία στο PRO Arte 2012, πέρυσι τον Μάρτιο" εξηγεί ο Νίκος Χατζηγιοβανάκης και συνεχίζει: "βέβαια, ως αυτόνομοι εθελοντές προσφέραμε τις υπηρεσίες μας από το 2007 σε εκδηλώσεις όπως το Cosmopolis, το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. Μετά τη βράβευση αυτή που έγινε στο Ιταλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, θελήσαμε να οργανωθούμε καλύτερα ώστε να βοηθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, στην ανάπτυξη της Καβάλας -στο πλαίσιο, πάντα, του εθελοντισμού".

"Βασικά", συμπληρώνει η Εύα Χατζηραφαηλίδου, "μετά τη βράβευσή μας συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που προσφέρουμε είναι σημαντικό και καταλάβαμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ανοργάνωτα. Θελήσαμε, λοιπόν, να κάνουμε το επόμενο βήμα, ώστε πέρα από τις εκδηλώσεις στις οποίες καλούμαστε (και στις οποίες δηλώνουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε, ως Ν.Ε.Α. Καβάλας, έναν συγκεκριμένο αριθμό εθελοντών, ανάλογα με τις δυνατότητες) να μπορούμε να διοργανώσουμε και δικές μας εκδηλώσεις και δράσεις, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, με στόχο να αποδείξουμε ότι οι νέοι νοιάζονται για την πόλη τους και θέλουν να προσφέρουν σε αυτήν".

Στη Ν.Ε.Α. Καβάλας έχουν εγγραφεί περί τα 100 μέλη, ηλικίας από 14 ως και 60 ετών. "Τα περισσότερα από τα μέλη μας", σημειώνει η Εύα Χατζηραφαηλίδου, "είναι νεαρά (ως 25 ετών), αλλά δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για την εγγραφή στην Ν.Ε.Α. Καβάλας. Αρκετά από τα μέλη μας είναι φοιτητές, αλλά η πλειοψηφία προέρχεται από την Καβάλα και τους γύρω οικισμούς".

Μέσα στους στόχους των μελών της Ν.Ε.Α. Καβάλας είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας και σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης. "Ήδη, έχουμε δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον τομέα" υπογραμμίζει ο Νίκος Χατζηγιοβανάκης και συμπληρώνει: "σε πρώτη φάση μαζεύουμε πλαστικά καπάκια από μπουκάλια, τα οποία θα επιδιώξουμε ν' ανταλλάξουμε με ένα αναπηρικό καροτσάκι που θα παραχωρηθεί σε ένα συγκεκριμένο άτομο με ειδικές ανάγκες. Η πρωτοβουλία αυτή, όμως, δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί. Μάλιστα, έχουμε έρθει σε επαφή και με το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, στο οποίο και θα παραχωρούμε τα αναπηρικά αμαξίδια. Προγραμματίζουμε, επίσης, να διοργανώσουμε εκδηλώσεις, με στόχο τη συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο-Ιατρείο του Δήμου Καβάλας. Είναι ακόμα νωρίς, βέβαια, και προσπαθούμε να κινηθούμε με μικρά και σταθερά βήματα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κάθε μέλους".

Τα μέλη της Ν.Ε.Α. Καβάλας σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν και σε τομείς που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική προστασία. Ο Αντώνης Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι "αν και δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες γνώσεις έχουμε εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία μας να εκπαιδευτούμε κατάλληλα ώστε να βοηθήσουμε και σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι για πολλούς (και όχι άδικα) η έννοια του εθελοντισμού ταυτίζεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική προστασία. Αυτά, όμως, θα γίνουν αργότερα, μιας και θέλουμε να προχωρήσουμε με μικρά βήματα. Ήδη, πάντως, έχουμε προβεί σε ενέργειες για τον καθαρισμό ορισμένων ακτών, ενέργειες οι οποίες θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον".

Όπως επισημαίνουν τα τρία νεαρά μέλη της Ν.Ε.Α. Καβάλας, οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους θέλησαν να αποκτήσουν νομική υπόσταση ήταν η διεκδίκηση μιας σειράς προγραμμάτων που έχουν σχέση με την εθελοντική προσφορά και - κυρίως - η δυνατότητα να διεκδικήσουν κάθε δυνατή υποστήριξη - ηθική ή ακόμα και οικονομική - για τη διοργάνωση δράσεων που πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην προβολή και την ανάπτυξη της Καβάλας.

Όταν η συζήτηση φτάνει στα κόμματα και τις δράσεις του στην κοινωνία, τα μέλη της Ν.Ε.Α. Καβάλας ξεκαθαρίζουν τη θέση τους. Μέσα στη Ν.Ε.Α. Καβάλας υπάρχουν μέλη που ανήκουν σε διάφορες πολιτικές παρατάξεις, τα οποία όμως δεν έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευθούν τη δράση μας για να προωθήσουν τις πεποιθήσεις τους" σημειώνει ο Νίκος Χατζηγιοβανάκης, ενώ η Εύα Χατζηραφαηλίδου συμπληρώνει: "Είμαστε νέοι, είμαστε Καβαλιώτες και επιδιώκουμε το καλό του τόπου μας. Έχουμε κουραστεί από την πολιτική και τα κόμματα - όπως και πολλοί άλλοι νέοι - και δυστυχώς βλέπουμε ότι πολλοί δεν το κατανοούν αυτό. Έχουμε βαρεθεί τα κόμματα, τα οποία δεν έχουν κάνει τίποτα για τους νέους εδώ και τόσα χρόνια. Το μόνο που ζητάμε είναι να προσφέρουμε εθελοντικό έργο".

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τη Ν.Ε.Α. Καβάλας μπορεί να επισκεφθεί την ηλεκτρονική ιστοσελίδα http: //voluntarismkavala.blogspot.gr/, όπου θα βρει και την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στην οργάνωση. Επίσης η Ν.Ε.Α. Καβάλας διατηρεί σελίδα στο facebook (https: //www.facebook.com/voluntarismkavala), στην οποία δημοσιεύουν ειδήσεις που αφορούν την οργάνωση και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου